Longevity: Hvad er hemmeligheden bag et langt liv?

longevity, langt liv, sundhed, anti-age

Det lange, sunde liv er noget, som mange mennesker naturligt nok stræber efter. Longevity er blevet et buzzord, forskere leder efter kilden til det lange liv, og vi er fokuseret på sundhed som aldrig før. Samtidig er der nogle steder i verden, hvor mennesker i lange tider er blevet exceptionelt gamle sammenlignet med resten af verden. Hvad er deres hemmelighed?

Hvad hemmeligheden bag et langt liv er, det er der mange, der har spurgt sig selv om gennem årene. I dag er sundhed blevet et centralt fokuspunkt i vores samfund, men der er mange forskellige tilgange til sundhed og meninger om, hvad der skal til for at få et langt liv. Interessen for det lange liv er dog ikke ny. Der har i mange år været et særligt fokus på såkaldte centenarians (hundredårige), som er mennesker, der er fyldt mindst 100 år.

For nylig er der udgivet en Netflix-dokumentar, hvor journalist Dan Buettner rejser rundt i verden til såkaldte blue zones. Blue zones (blå zoner) er områder, hvor der er særligt mange, der bliver mere end hundrede år gamle. Generelt bliver vi dog også ældre, blandt andet fordi den medicinske forskning har udviklet sig så meget. I dag er gennemsnitslevealderen i Danmark for mænd 79,4 år og for kvinder 83,1 år. Samtidig er der flere, der bliver 100 år eller ældre, både herhjemme og globalt plan. Statistikkerne varierer dog meget, alt efter hvor man kigger hen. Der er nemlig nogle områder i verden, hvor procentdelen af mennesker, der bliver utroligt gamle, er særligt høj.

Hunza-folket: Vand er en del af hemmeligheden bag et langt liv

Hunza-folket er en af de grupper, der er kendt for deres lange liv. De bor i Hunza-dalen i det nordlige Pakistan. Blandt dem er der exceptionelt mange mennesker, der bliver over 100 år. Derfor har der i mange år været særlig interesse i dem og lignende grupper. Sygdomme er bemærkelsesværdigt sjældnere her end andre steder i verden. Det menes, at skyldes deres livsstil, diæt – og ikke mindst vandet, de drikker.

Hunza-folket drikker nemlig vand fra Hunza-floden, som udspringer fra de pakistanske Himalaya-bjerge. Derfor indeholder vandet en lang række mineraler, og som det rejser ned gennem dalen, ændres vandmolekylerne, og i processen opstår H2 (molekylær hydrogen), præcis som man kender det fra flere andre kildeudspring i verden.

Læs mere om Hunza-folket her
Hunza-folket, Himalaya, kildevand, hydrogent vand, sund vandt, h2

Vandet i Hunza-floden har et særligt indhold af mineraler og sprudlende, antioxidant hydrogen.

sundt vand, hydrogenrigt vand, h2, kildevand

Sundt vand er afgørende for et langt liv. Sørg for at drikke rigeligt vand hver eneste dag.

Du bliver, hvad du drikker

Den rumænske forsker, nobelprisvinder og tidl. leder af det rumænske videnskabelige institut, Dr. Henri Coanda (1886-1972) studerede Hunza-folket over en 60-årig periode. Han var optaget af kildevandet, de drak, som han konkluderede havde en særlig struktur, der spillede ind på Hunza-folkets lange levetid. Han konkluderede, at vandet ikke blot var mere basisk, men også indeholdt H2 og en række ekstra mineraler. Det betød, at vandet blev antioxidant, og blandt andet derfor kunne spille en stor sundhedsfremmende rolle.

Dr. Coanda var kendt som ”The Father of Fluid Dynamics”, altså faderen af væskers bevægelse. Han mente, at kvaliteten af det vand, vi drikker, spiller en stor rolle for vores sundhed, og dermed også for hvor gamle vi bliver. Han rejste rundt i verden for at undersøge vand og konkluderede, at vandets struktur og mineralindhold varierer ganske meget.

En ungdommens eliksir

Dr. Coanda ledte efter en ungdommens eliksir, og blev over tid overbevist om, at svaret fandtes i vand. Han vidste, at kroppen består af 70% vand, og hjernen af 85% vand, så derfor måtte netop vand spille en central rolle. I sine undersøgelser blev han særlig interesseret i vands strukturer. Han fandt fem steder i verden, hvor han mente at kunne lave en direkte sammenhæng mellem kvaliteten af vand og indbyggernes sundhed samt livslængde. Her stod Hunza-folket særligt ud.

I sin alderdom gav han sin forskning videre til sin protegé, Patrick Flanagan, som videreførte forskningen og udgav bogen Elixir of the Ageless: You Are What You Drink i 1986. Flanagan blev ved med at undersøge Hunza-vandet nærmere og opdagede, at vandets mineralstruktur var helt særlig. Senere lykkedes det ham at genskabe vandet.

bevægelse, motion, sundhed, fysisk aktivitet

Bevægelse er afgørende for et langt liv.

Særligt gåture spiller en stor rolle.

Sundt vand, hydrogenrigt vand, h2, rent vand

Kroppen har brug for rigeligt med vand for at kunne fungere optimalt. Derfor skal man dagligt sørge for at holde kroppen hydreret.

Læs mere generelt om forskning i longevity her

Nyere forskning

I løbet af det sidste århundrede var der stort fokus på forskning i longevity rundt omkring i verden – og i dag er aldringsforskning stadig en væsentlig videnskab. Det fortsatte fokus på vandets rolle har særligt foregået i østen. Helt tilbage i 1965, anerkendte japanske forskere og myndigheder den sundhedsmæssige værdi af hydrogenrigt vand efter mange års forskning på området. Derfor bruger mange japanske hospitaler også hydrogenrigt vand og hydrogenterapi som en del af deres behandling.

Andre steder i verden har forskning fokuseret på andre aspekter, der også bidrager til longevity. Der er nemlig klart, at kilden til et langt liv ikke kun ligger i vand. Det ligger ikke i én specifik vane, men i en række faktorer, der spiller sammen. Forskere er generelt enige om, at det er en kombination af livsstilsvaner som kost og bevægelse samt gode sociale relationer, niveauet af lykke og fravær af stress og rygning. Præcis hvad der gør det lange liv, er der dog ikke sat to streger under.

Læs mere om danske aldringsforskere her og her

Nydelse og god mad er vigtige for et langt, sundt liv

Nydelse og socialt samvær spiller en central rolle i de områder, hvor mennesker bliver særligt gamle.

Sundhed, nære relationer, kærlighed, omsorg, velvære, alderdom, langt liv

Nære relationer har vist sig at være vigtigt for sundhed. Fysisk, psysisk og følelsesmæssig sundhed hænger sammen.

10 tips til at blive over 100

Der er som sagt ingen endelig opskrift på det lange liv. Nogle mener, man skal spise chokolade, andre mener, at man skal løbe lange ture. Men der er nogle elementer, som går igen. I Netflix-serien Live to 100: Secrets of the Blue Zones dannes et overblik over vaner fra de besøgte steder, hvor mange bliver over 100 år. Disse vaner er samlet fra mennesker i Japan og Grækenland til Italien og USA. Hvis man kombinerer nogle af disse iagttagelser og råd med diverse forskning i blandt andet vand, så kan man samle 10 gode råd til at blive over 100 år.

  1. Skab et positivt blik på livet (positivet øger livskvalitet)
  2. Bevæg din krop (prioriter særligt at gå)
  3. Spis sund og nærende kost (i moderate mængder)
  4. Drik masser af sundt vand hver dag (gerne hydrogenrigt)
  5. Hold have (fokuser på at skabe noget, der vokser)
  6. Skab noget med dine hænder (langsommelighed og fokus er sundt)
  7. Skab gode, nære sociale relationer (latter, omsorg og nærhed er essentielt)
  8. Find en mening med tilværelsen (mening giver ro)
  9. Husk at slappe rigeligt af i krop og sind (restitution og ro heler)
  10. Drik god vin eller andet lækkert (nydelse er sundt)

Læs mere om rådene fra de blå zoner her

Sundhed, positivt mindset, positivitet, glæde, nydelse, velvære

At nyde de små øjeblikke, finde mening med tilværelsen og have et positivt mindset lader til at spille en rolle for et langt liv.

dyrke have, bruge sine hænder, sundhed, aktivitet, alderdom, aldring

Aktiviteter som at dyrke have og arbejde med sine hænder har en positiv effekt for longevity. 

Bliv klogere på, hvordan hydrogen kan afhjælpe stress her