PFAS i grundvandet — rens dit vand med iWater-filtre

Rens dit vand for PFAS med iWater filtre - iWater.dk

I Danmark oplever vi i stigende grad problemer med skadelige stoffer som PFAS i grundvandet. Derfor er der kommet meget større fokus på kvaliteten af rent vand, og Miljøstyrelsen har netop sat grænseværdien ned. Dugfriske test af iWater-filtre viser, at alle vores filtre vil rense dit vand langt under den nye grænseværdi, så det igen er sundt og godt at drikke.

Rens dit drikkevand helt fri for PFAS med iWater’s produkter

Når vi åbner for vandhanen derhjemme, kommer der drikkevand ud. Men kender du dit drikkevand? Der tales mere og mere om kvaliteten af vores drikkevand og med rigtig god grund. Vores grundvand, og dermed drikkevand, er nemlig ikke så rent og godt længere. Det skyldes blandt andet en øget mængde af kemikalier, såkaldte PFAS. Du har måske hørt om køerne i Korsør, der for alvor bragte debatten om drikkevand og PFAS på dagsordenen. For nyligt har vi hørt mere om PFAS i vores regnvand – regnvand, der bliver til grundvand, der bliver til drikkevand. Derfor er det helt afgørende, at vi begynder at tænke mere over, hvordan vi renser vores drikkevand. Du kan sikre, at dit vand er sundt og rent med iWater-filtre.

Hvad er PFAS egentlig?

PFAS er en samlebetegnelse for en stor gruppe af kemikalier. Disse kemikalier bliver brugt i overfladebehandlinger, kosmetik, tandtråd og meget andet. Tidligere er det også blevet brugt i eksempelvis brandskum. PFAS-forbindelser er ikke-nedbrydelige og kan altså ikke forsvinde igen. Da vi har brugt PFAS så mange steder gennem årene, er det nu overalt i miljøet – blandt andet i vores grundvand. PFAS har vist sig at være farlige for både naturen, dyr og mennesker. De er blandt andet mistænkt for at være medvirkende til kroniske sygdomme, kræft og nedsat immunforsvar.

Læs alt om PFAS på FOrbRUGERRÅDET TÆNKS hjemmeside HER

Alle iWater-filtre bringer niveauet af PFAS langt under den nye grænseværdi

Miljøstyrelsen besluttede i 2021 at nedsætte grænseværdien markant for fire PFAS-stoffer. De nedsatte grænseværdien fra 100 nanogram pr. liter til 2 nanogram pr. liter (0,002 μg/L (mikrogram pr. liter). Det drejer sig specifikt om summen af PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS. Derfor har vi hos iWater netop fået testet alle vores filtre.

Vi har testet for hele 22 forskellige PFAS-forbindelser inklusiv de fire skærpede og særligt problematiske. Alle vores filtre bragte niveauet ned til 1,1 ng/l og derunder. Det vil altså sige ned på minimum 55% af grænseværdien. Filtrene blevet testet på vand fra Hedehusene med et PFAS-niveau på 4,2 ng/. Filtrene, der blevet testet, er blandt andet vores keglefilter, moselkande, Chanson-ioniseringsmaskiner og PF-207. Både vores moselkande og PF-207 bragte niveauet endnu længere ned – helt ned til mindre end målbart. vores dokumentation:

Samlet PFAS analyserapport over iWaters filtre November 2022 

PFAS Analyserapport af P-7000

PFAS Analyserapport for iWater Mosel Filterkande

PFAS Analyserapport for iWater Kegle filter

PFAS Analyserapport for PJ-8000

Hvorfor er det vigtigt at drikke rent vand?

Der er flere grunde til, at det er vigtigt at drikke rent vand. Kort sagt, så minimerer du forureningen af din egen krop. De mange forskellige stoffer, der findes i vandet, er alle med til at forurene din krop – og kan altså muligvis føre til en lang række sygdomme og gener. PFAS bliver ikke nedbrudt i kroppen, men bliver langsomt udskilt. Halveringstiden er estimeret til 2,5 til 3,5 år, hvilket vil sige, at det kan tage mellem 7 og 18 år at nå et lavt niveau af PFAS. Der er dog stor individuel variation. Det er altså rigtig svært at få disse forurenende stoffer ud af kroppen igen. Derfor bør fokus være på at undgå at få dem ind i første omgang. Man bør derfor sørge for at drikke rent vand hver dag. Du kan læse meget mere om vigtigheden af rent drikkevand her.

Hvem skal sørge for kvaliteten af vores drikkevand?

Vores grundvand består af renset regnvand. Når regndråber er sivet ned i jorden, kalder man det grundvand. Når vandet siver ned gennem jordlagene, bliver det fra naturens side både filtreret og renset. Derudover bliver vandet renset på et rensningsanlæg, så det er klar til at drikke. Desværre er kvaliteten af det rensede drikkevand ikke længere altid god, og det er altså blandt andet i dette vand, at der findes større eller mindre mængde af PFAS.

Hvis vi skal have sundere og bedre vand, så er det på det store plan vandværkerne, der skal i gang med at rense vandet. Det er meget ressourcekrævende at omlægge. Men kan vi forvente, at vandværkerne renser vores vand, eller er vi nødt til at selv at tage ansvar? Kunne man forestille, at der i fremtiden blev lavet en certificering af vand? Måske vi kommer til at tale om økologisk vand, ligesom vi taler om økologiske fødevarer – et økologisk vandværk, hvor man betaler mere for, at vandet er helt sundt og rent. Inden vi muligvis når dertil, ser det ud til, at vi må tage skeen i egen hånd. Det kan man gøre ved at have sine eget filtre derhjemme. Du kan montere flere af iWaters filtre direkte på din vandhane, så der kommer godt og rent vand direkte ud af hanen.

Sund, rent vand med aktivt kul

Alle iWater-filtre er baseret på aktivt kul. De renser vandet, så alle de gode, vigtige mineraler forbliver i vandet, mens størstedelen af de skadelige stoffer filtreres. Aktivt kul er 100% naturligt, og består oftest af brændte kokosskaller eller bambus. Kul har i århundreder været brugt som vandrensning, men gennem de seneste år er brugen af kullet blevet større parallelt med, at vores behov for rensning af drikkevand er blevet større, og vi ønsker at reducere brugen af plastflasker.

Rensning med kul og aktivt kul er baseret på det naturlige fænomen, som kaldes adsorption dvs. en partikels evne til at fastholde et molekyle fanget på sin indre eller ydre overflade. Alle iWater-filtre sørger for rent vand med markant reduceret mængder af PFAS, mikroplast, kalk, bly, kobber, klor og andre stoffer, der påvirker vandets smag. Læs meget mere om aktivt kul her.

Rent vand giver mere energi – og smager bedre

Rent vand er utroligt vigtigt for din sundhed. Vores kroppe består hovedsageligt af vand, der spiller en afgørende rolle i alle kroppens processer. Når vi renser vores vand, undgår vi at få alle de skadelige stoffer ind i kroppen – det giver mere energi og giver os lyst til at drikke meget mere vand. Læs om Thomas, der har oplevet, hvordan rent vand giver ham meget mere energi. Udover at vandet er sundere for din krop, så vil du også opleve, at det smager markant bedre. Du vil derfor lettere kunne sørge for at give din krop al det vand, den har brug for, så den kan fungere optimalt og øge din livskvalitet.

3 kommentarer til “PFAS i grundvandet — rens dit vand med iWater-filtre

  • Mette-Marie Linding siger:

   Hej Lilian
   Filtrene koster ca. 180 kr. for 2 stk. altså 90 kr. pr stk og holder i 3 måneder.
   Dvs prisen fremadrette for rent vand vil være 30 kr. pr. mdr. Og så har vi ovenikøbet PFAS testet filteret til helt at kunne rense vandet for PFAS samtidig med at det tilføre gode basiske mineraler via magnesium sten. https://www.iwater.dk/vare/filter-til-din-mosel-filterkande/ Køber du dem med abonnement får du 2 filtre for 152 kr. altså en filter udgift på 25 kr. pr mdr.

   Håber du er, – eller bliver glad for din Mosel filter kande

   kh
   Mette-Marie Linding

Skriv et svar