Hydrogen hjalp Fie hurtigt tilbage på cyklen efter voldsomt styrt

Fie brugte hydrogen til at restituere hurtigere

Efter et voldsomt styrt, der blandt andet medførte en brækket lårbensknogle, brugte cykelrytter Fie Brandborg Østerby hydrogen til at komme til hægterne igen. Efter blot 19 dage kunne hun cykle indendørs, og efter fem uger var hun tilbage på landevejen. Læs Fies fantastiske restitutionshistorie her.

For to måneder siden styrtede professionel cykelrytter Fie Brandborg Østerby under et vigtigt cykelløb i Spanien. Det regner i Spanien den dag, og på ruten er der et stykke med grusvej. Da Fie efter grusvejen kommer ud på asfalten, er hun i fronten af feltet. Hun er i gang med at indhente de 10 sekunder op til de forreste. Hun har en ambition om at vinde dette løb. Men i stedet vågner hun pludselig op liggende midt på vejen, forvirret og våd. Det er koldt. Hun har halskrave på og kan ikke mærke sine ben. Hun mærker, at der er noget helt galt.

Fie bliver kørt til hospitalet. Her laver de en masse test, tager røntgenbilleder. Hendes lårbensknogle er brækket fire steder, ligesom flere knogler i ansigtet er brækket. Hun har dybe sår i ansigtet. Hun skal indlægges og opereres i benet. Hun er aldrig styrtet på den måde før, fortæller Fie. ”Jeg har aldrig styrtet så slemt, at jeg skulle indlægges og opereres. Så jeg spørger dem, om det er nødvendigt, at jeg bliver opereret. Det mente lægen — for ellers havde jeg ikke noget ben. Det var virkelig slemt,” fortæller Fie.

Fie inhalerede hydrogen hver dag

Fie vågnede forvirret op midt på vejen med halskrave på. Hun kunne ikke mærke sine ben. Hun var styrtet.

Fie er sikker på, at molekylær hydrogen har gjort en kæmpe forskel.

Da Fie kom på hospitalet, fik hun at vide, at hun havde brækket sin lårbensknogle fire steder samt brækket flere knogler i ansigtet. Alt taget i betragtning, føler hun sig heldig over, at det ikke gik værre.

Fie fik hydrogen helt fra starten af sit forløb

Fie bliver opereret dagen efter styrtet. Den følgende dag begynder hun at inhalere hydrogen på hospitalet. Hendes kæreste har taget en af deres maskiner hjemmefra med til hospitalsstuen. De har begge inhaleret hydrogen og drukket hydrogenrigt vand i halvandets års tid. Men først nu mærker Fie for alvor, hvor stor en effekt hydrogen kan have.

”Jeg begyndte med hydrogen dagen efter, at jeg blev opereret, så det var to dage efter styrtet. Det var en vild oplevelse. Jeg havde siddet i en stol i et par timer, og mit ben var helt stenhårdt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var tungt, væskefyldt og megahårdt. Så inhalerede jeg hydrogen i en time, og så kunne jeg bare mærke, at jeg skulle tisse. Jeg tissede fem gange i løbet af en time. Efter den første time var mit ben som smør. Det var helt utroligt, hvilken forskel det var.”

Efter fire dages indlæggelse, kommer Fie hjem. Fra sin sygeseng begynder hun at inhalere 600ml/min hydrogen mange timer hver dag. I de første uger er det helt op til 10 timer dagligt, da hun også inhalerer, mens hun sover. Langsomt begynder Fie at hele og kan se fremskridt. Hun skærer løbende ned til cirka 6 timer om dagen, og hun springer ingen dage over.

Fie lårbensknogle helede på under to måneder. Hun brugte blandt andet hydrogen under sit forløb.

”Jeg har aldrig haft så voldsomme sår. Jeg var meget bekymret for, hvordan mine sår i ansigtet ville komme til at se ud. Nogle af dem var ret dybe. Jeg var meget hævet. Men det gik virkelig hurtigt. Da skorperne faldt af, var det blevet så fint. Omkring dag 11 var det hele røget af. Nu har jeg kun nogle meget små ar. Der har hydrogen også haft en effekt, tror jeg,” siger Fie Brandborg Østerby.

Hydrogeninhalering forbedrede restitution

Fie inhalerede 600 ml/min i mange timer hver dag under hele sit helingsforløb.

Efter kun 19 dage er Fie oppe på cyklen igen

Fies helingsproces går hurtigere, end nogen havde turde forvente med et brækket lårben. ”Efter 19 dage var jeg på cyklen første gang indendørs. Efter fem uger startede jeg med at cykle ude. Jeg er jo ikke tilbage til normal endnu, men jeg er startet op med at træne, ligesom jeg plejede,” fortæller hun. ”Jeg er helt overbevist om, at det har haft en kæmpe effekt på mig, at jeg har brugt hydrogen.”

Fie pointerer, at der er flere faktorer, der spiller ind på hendes hurtige helingsforløb. Udover at bruge hydrogen, har hun sørget for at drikke rigeligt med vand, som hun plejer, ligesom det selvfølgelig er vigtigt, at hun er ung og i rigtig god form. Hun kan også mærke, hvordan det går stærkt, da hun først begynder at kunne træne igen.

”Jeg føler, at jeg responderer godt på træning. Før styrtet trænede jeg 18-20 timer om ugen. De sidste par uger har jeg trænet 11-13 timer. Jeg er ikke lige så træt, som man kunne forestille sig. Jeg har jo også brugt hydrogen, før jeg blevet skadet. Det har helt sikkert også haft en effekt på min træning, og at jeg hurtigt kan komme ovenpå igen. Men jeg ved, at det ikke står alene. Det er stadig mig, der skal gøre arbejdet for at blive stærk.”

I Spanien er Fie tilbage på cyklen. Her ses hun ude at køre.

Efter kun fem uger er Fie tilbage på landevejen. I weekenden kørte hun i 4,5 time efter kun knap to måneder.

Fie er ikke i tvivl, om at hydrogen har hjulpet hendes bedring.

Fie er overbevist om, at hendes konsekvente daglige indtag af hydrogen har haft en afgørende effekt for hendes lynhurtige heling. 

”Jeg føler, at jeg er tilbage”

”Før min skade mærkede jeg ikke hydrogens effekt på samme måde, som jeg gør nu. Men det er jo nok det der med, at jo mere skadet, man er, jo mere kan man mærke effekten.”

”Jeg har også tænkt ’gad vide, om jeg skulle lade være med at bruge hydrogen én dag og se, hvad der sker’ — men det har jeg faktisk ikke engang lyst til, for jeg er så overbevist om, at det hjælper mig så meget. Nu hvor jeg endelig træner, så føler jeg, at det er endnu vigtigtere. For nu presser jeg kroppen. Så jeg har ikke engang lyst til at prøve. Jeg er overbevist om, at det har så stor effekt.”

Efter kun to måneder, er Fie så godt som frisk igen. ”Jeg var til tjek for to uger siden, og der var mit ben næsten helet helt. Det er, som det skal være. Jeg har stadig svært ved mange ting. Jeg er ikke helt lige så fleksibel endnu, som jeg var før, blandt andet i min hofte. Men jeg går forholdsvist normalt nu. Jeg føler, at jeg er tilbage.”

Interesseret i restitution? Læs mere om hydrogens effekt her

Skriv et svar