Væskemangel: 6 typiske symptomer på dehydrering

www.iwater.dk - #drikvand

Væskemangel: 6 typiske symptomer på dehydrering

Væskemangel – også kaldet dehydrering – kan skyldes mange forskellige ting – alt fra varme lufttemperaturer, alkohol og fysisk hård aktivitet til sygdom med fx feber eller diarre. Men én ting er sikkert; det er hverken rart eller sundt at være dehydreret. Derfor gennemgår vi her seks typiske symptomer på dehydrering og giver dig gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du bliver dehydreret.

Hvad er væskemangel?

Væskemangel opstår i bund og grund fordi, man har for lidt væske i kroppen. Menneskets vægt udgøres af omkring 65% vand, så hvor meget vand, der er i kroppen, afhænger af din vægt. For at holde væskemængden ved lige skal man altså huske at få nok væske indenbords. Uden nok væske i kroppen fungerer vores krop og hjerne ganske enkelt ikke. Her spiller en optimal væskebalance en stor rolle. Væskebalancen er forholdet mellem, hvor meget sved og urin, vi udskiller og hvor meget væske, vi får ind. Så har du fx løbet en lang tur og svedt en masse, har du brug for meget væske, end hvis du ikke havde løbet for at opretholde en god væskebalance.

Varmt vejr, alkohol, sygdom med feber eller diarre er også noget, der påvirker din væskebalance og kan gøre dig dehydreret.

Hvordan mærker man væskemangel?

Dehydrering har konsekvenser for kroppen. Er du dehydreret og har væskemangel, vil du derfor ret hurtigt opleve at blive dårlig. Du kan dog opleve det på forskellige måder, og derfor har vi herunder opstillet seks typiske symptomer på dehydrering.

6 symptomer på dehydrering

  • Træthed og slaphed i kroppen
  • Stor tørst
  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Slap hud og tørre slimhinder — bliver din hud på håndryggen stående efter, du har hevet i den, er det et tegn på, at du er dehydreret.
  • Mørk urin — er din urin meget mørk, når du tisser, er det et tydeligt tegn på dehydrering. Dog er det normalt, at du om morgenen efter at have sovet har mørkere urin end normalt.

Hvor meget vand skal man drikke om dagen?

Er du en normalvægtig voksen, der får rørt sig og er moderat fysisk aktiv i hverdagene, skal du gerne drikke 0,03 * din kropsvægt = liter per dag. Det vil sige, at vejer du fx 60 kilo, skal du drikke cirka 1,8 liter vand om dagen.
I de varme sommertider, når du har feber, har drukket alkohol eller når du har dyrket motion, skal du dog huske at drikke mere for at undgå dehydrering. 

Hvad kan man selv gøre, hvis man er dehydreret?

Er du blevet ramt af væskemangel og dehydrering, er der heldigvis en række gode råd at hente:

  • Drik så meget væske, du kan — helst vand
  • Spis noget salt; fx chips, popcorn eller saltstænger
  • Kan du ikke overskue tanken om mad i maven, kan du få dit salt ind med vandet; bland blot en liter vand med en halv teskefuld salt

Basisk ioniseret vand mod væskemangel

De fleste ved nok, at man kan undgå tørst og væskemangel ved at drikke nok vand. Men hvad de fleste ikke ved er, at basisk ioniseret vand indeholder 50% flere mineraler og salte end almindeligt postevand. Basisk ioniseret vand bliver nemlig skabt i en ioniseringsmaskine, hvor vandmolekyler i almindeligt postevand bliver omstruktureret i en elektrolyseproces. Her bliver vandets ioner altså delt, og vandets struktur ændret, så vandmolekyleklyngerne bliver mindre. Sagt på en anden måde går vandet fra at indeholde store vandmolekyler til at indeholde mindre vandmolekyler — og jo mindre vandmolekyler, jo nemmere har din krop ved at optage vandet.

Læs også vores artikel om, hvordan ioniseret vand kan forvandle syge celler til raske celler.

Del gerne
Show Buttons
Hide Buttons