Hydrogens historie – antioxidanten over dem alle

Hydrogens historie - iWater.dk

Hydrogen har gennem historien udviklet sig fra at blive set som en mystisk brændbar gas til i dag at være et medicinsk forskningsområde. I dag forskes der i hydrogens egenskaber som terapi mod en lang række fysiske og psykiske udfordringer.

Hydrogens historie starter ved altings oprindelse. Hydrogen er nemlig et stof, der findes i naturen og i mennesket. Hydrogen udgør mere en 90% af atomerne i universet, men kun en lille del af Jordens atomer. Hydrogen karakteriseres som det letteste og mest udbredte kemiske grundstof. En stor mængde hydrogen findes normalt i vand og organiske forbindelser, hvilket gør, at frit hydrogen er sjældent på Jorden. Hydrogen indgår til gengæld i 1/3 af alle kendte mineraler.

Når to hydrogenatomer danner en forbindelse, bliver de til molekylær hydrogen. Her bliver be til en antioxidant. Molekylær hydrogen bliver blandt andet dannet i kildeudspring og i den menneskelige tarm. I en sund og velfungerende tarm produceres der godt med molekylær hydrogen, der har en afgørende rolle i at opretholde balance i kroppens processer.

Hydrogen har en lang historie, hvor det har udviklet sig fra at blive betragtet som en mystisk brændbar gas, til at blive brugt for sin aeronautiske egenskaber i balloner – og til i dag, hvor hydrogen anses som potentiel terapi inden for medicin. I dag bliver der forsket intensivt i hydrogens forbedrende egenskaber på en lang række sygdomme og helbredsmæssige udfordringer.

Hydrogens historie fra 1520 til 2023

  • 1520: Hydrogen opdages af Philippus Aureolus Parcelsus
  • 1781: Den franske kemiker Lavoisier bruger første gang ordet “hydrogene” til at beskrive hydrogengas
  • 1783: Den første hydrogenballonbærer opfindes
  • 1888: En af de allerførste publikationer, der forbinder hydrogen og medicin, udgives
  • 1943: Hydrogen blev først gang brugt til dybhavsdykning
  • 1975: Et amerikansk universitets afdeling for kemi og biologi offentliggjorde en undersøgelse af potentialet af molekylær hydrogen i medicin i Journal of Science
  • 2007: Ohsawa et al. offentliggjorde banebrydende forskning om hydrogens evne til at reagere med frie radikaler og beskytte mod oxidativ stress i tidsskriftet Nature Medicine
  • 2013: Et amerikansk institut oprettes med fokus på at fremme viden, forskning og uddannelse i hydrogen som medicinsk gas.
  • 2016: I Japan godkendes hydrogeninhalation som en avanceret medicinsk behandling for post-hjertestopsyndrom (PCAS) til et treårigt klinisk forsøg
  • 2023: Forskningen i hydrogen vokser. I dag er der mere end 1500 videnskabelige undersøgelser og publikationer om molekylært hydrogen som en medicinsk gas.

Hydrogen og vand i oldtiden

Molekylær hydrogen spiller en afgørende rolle i menneskekroppen. Vi producerer det selv naturligt, men det kan altså også findes i naturen i blandt andet kildeudspring. Det er ikke tilfældigt, at mennesker helt tilbage gennem historien har slået sig ned nær kilder og fundet lindring netop her. I dag finder man stadig de gamle klostre og kursteder tæt ved kildens udspring. Verdens sundeste folkeslag, Hunza-folket, drikker vand fra kilderne.

Vand er en grundsten i alt liv. Vand har i alle tider været forbundet med livet på Jorden. Den græske filosof og videnskabsmand Thales fra Milet (640-546 f.Kr.) anså vandet for verdens essentielle grundstof – her hvor alting kom fra, og hvor det siden skulle vende tilbage til. Siden oldtiden er vand også blevet forbundet med lægekunst og helse. Det blev nemlig dengang anset for at være et helsemiddel – både ved helbredelse af fysiske sygdomme, men også åndelig rensning.

Lige siden da er store kulturer opstået ved floderne, søerne og havets kyster, så den kulturelle udvikling har altid været knyttet til vand. I dag betyder vand måske mere end nogensinde før. Det har den samme essentielle betydning for al liv. Men i store dele af verden er der vandmangel, og mange andre steder kæmpes der med at holde vandet rent for skadelige kemikalier, kalk mv.  Det gælder blandt andet i Danmark, hvor vi nu skal forholde os til nye måder at rense vores drikkevand, så det er sundt at drikke.

Medicinske opdagelser

I dag ved vi meget om, hvor vigtigt vand er for kroppen. Men der findes mange forskellige slags vand. Det meste af det vand, vi drikker, har mistet meget af sit sunde og vigtige indhold, der egentligt var i vand. Det gælder blandt andet molekylær hydrogen. Hydrogen har vist sig at have stor positiv indflydelse på kroppen.

Allerede i 1975 blev der forsket i hydrogens potentielle positive effekt for menneskets sundhed. De fandt, at hydrogenterapi var effektivt til at reducere tumorer hos mus. Men det var først i 2007, at der igen for alvor blev bragt ny forskning, der virkelig satte gang i interessen for hydrogenterapi som behandlingsmetode. Et japansk forskningsstudie viste, at hydrogen var i stand til at eliminere frie radikaler og på den måde reducere oxidativ stress i cellerne. Den opdagelse har gjort, at der har været massiv interesse siden da. I dag findes der mere en 1500 forskningsartikler på området, og interessen er stigende.

Noget af det nyeste forskning indikerer, at molekylær hydrogen kan stimulere det parasympatiske nervesystem og samtidig hæmme det sympatiske nervesystem – altså hjælpe os til at slappe af og sænke niveauet af stress. Det skyldes, at molekylær hydrogen helt ekstraordinært kan trænge gennem blod-hjernebarrieren. Da hydrogen er så kraftig og lille, så kan den altså trænge ind i mitokondrierne og reparere steder, hvor andre antioxidanter ikke kan nå ind.

Hydrogen i den menneskelige krop

I en sund og velfungerende tarm produceres cirka 12-13 liter antioxidant Hdagligt. Det er desværre mange tarme i dag, der ikke er velfungerende nok. Det betyder, at de ikke vil producere tilstrækkeligt Htil at opretholde kroppens immunforsvar. Det vil føre til en yderligere svækket tarmflora, der ikke er i stand til at udføre de vigtige roller, som tarmen spiller i kroppen.

Mængden af H2, der produceres i tarmenes bakterier, er måske kun nok til at holde kroppen sund og rask. Hvis man er syg, stresset eller lignende, så har kroppen brug for yderligere H2. Det kan man få ved hydrogenterapi – enten ved at drikke hydrogenrigt vand eller inhalere H2, som blandt andet påvirker de resistente mikroflora i tarmen positivt og genskaber en sundere balance. Bakterielt produceret H2 er magen til den H2, som drikkes i hydrogenrigt vand eller inhaleres.

Det er netop den viden, som iWater er bygget på. Vi ønsker at bringe hydrogen og vands fantastiske kvaliteter på dagsordenen. Vores mission er, at mange flere mennesker skal forstå, hvad vand og særligt hydrogenrigt vand kan gøre for den menneskelige krop. Derfor er vi glade for, at vi hver dag hjælper flere med at drikke mere og sundere vand samt tilføre hydrogen til deres hverdag.

Fremtiden for hydrogen

Selvom hydrogen bliver brugt i behandlingsøjemed, så er det ikke medicin. Det er helt naturligt forekommende og i langt de fleste tilfælde fuldstændig uden bivirkninger. Når vi tilføjer H2 til kroppen, så giver vi kroppen et ekstra boost af et stof, som den allerede selv producerer. Derfor kan man se indtagelse af hydrogen som en håndsrækning til kroppen. En hjælp i sværere tider, hvor kroppen bliver påvirket af alskens ting, som den ikke er bygget til.

Hydrogen er på den måde en hel naturlig måde at genskabe balance i kroppen og optimere ens sundhed. Så selvom hydrogen ikke er medicin, så har det mange gode egenskaber. Der er mange mennesker, der rapporterer fantastiske resultater ved hydrogenterapi. Hurtig smerte- og betændelseslindring, normalisering af glukose- og kolesterolniveauer, reduceret træthed og udbrændthed samt generelt mere trivsel og bedre søvn mv.

Forskningen vil i de kommende år forsat arbejde på yderligere at verificere hydrogens forbedrende egenskaber i kliniske forsøg. Det betyder, at vi ikke mindst vil lære mere om mulighederne for hydrogen, men også få yderligere underbygget de foreløbige utroligt positive resultater.

Skriv et svar