Biohacking → Her er 6 nemme måder du kan forbedre dit liv 

Biohacking - iWater.dk

Biohack dit liv til en bedre livskvalitet

Biohacking er et fænomen og en tilgang til livet, der kom frem i slutningen af 80’erne. I dag er biohacking for alvor kommet på radaren både i Danmark og globalt.

Helt kort handler biohacking om at udforske og ‘hacke’ ens egen biologi med det formål at forbedre ens livskvalitet.

Biohackere er nysgerrige og opfindsomme og søger hele tiden efter nye og smartere måder at gøre hverdagsting på.

Ting som søvn, kost og ens mentale indstilling er alle eksempler på elementer i hverdagen, man kan ‘hacke’ (altså ændre) i jagten på et bedre liv og en bedre livskvalitet. Når det kommer til kost, er ting som superfood, vegansk mad og plantebaseret kost alle eksempler på madtendenser, som biohackere interesserer sig for.

Her er et eksempel på et biohack: Alle ønsker (naturligvis) at sove bedst muligt. Så hvis du vågner om natten og skal tisse, bør du holde lyset slukket. For hvis du tænder lys, vil din hjerne og krop tro, det er blevet morgen og gå i gang med at ‘vække’ din krop. Det ønsker du ikke, da du skal retur og sove videre.

I dette blogindlæg går vi i dybden med biohacking. Vi kommer med seks gode råd til dig, der gerne vil i gang med at biohacke dit liv. Lad os komme i gang!

Hvad er biohacking?

Definitionen af biohacking lyder sådan her:

Biohacking handler om at ændre miljøet omkring dig og inde i dig, så du har fuld kontrol over din egen biologi.

For at ændre dette miljø trækker biohacking på videnskab og data om kroppen. Derfor elsker biohackere gadgets og apps, der kan give dem data om deres krop.

Et par eksempler på denne datadrevne tilgang er:

  • En app, der kan måle din søvnkvalitet
  • Et pulsur, der kan måle din puls
  • Udstyr, der kan måle dit stressniveau

6 gode råd — Sådan kan biohacking forbedre dit liv

Er du blevet nysgerrig og har lyst til at prøve at biohacke dit eget liv?

Her er fem måder, du kan gøre det på!

Nr. 1: Tag kolde bade

I biohacking-verdenen er kolde bade et hit. Hvorfor? Fordi det menes at aktivere kroppens energisystem på en god måde og give dig mere energi.

Konkret bør du, i slutningen af dit bad, skrue helt op for det kolde vand. Du må altså godt tage et varmt bad først, men du skal slutte med det kolde.

Lad den kolde stråle ramme dig direkte i hovedet og vær i det kolde vand så længe som muligt. I starten vil det føles ubehageligt. Men efterhånden vil det føles bedre og bedre, og du kan være længere og længere tid i det kolde vand. Det skulle efter sigende give dit energiniveau et stort boost.

Nr. 2: Skru ned for blåt lys

Rigtig mange mennesker er omgivet af skærme i deres dagligdag — både på kontoret og på smartphonen og fjernsynet i hjemmet.

Lyset fra skærmene er ikke godt, da det menes at stresse din hjerne.

Så forsøg efter bedste evne at skrue ned for det blå lys. Hvordan kan du konkret gøre det?

  • Husk at holde pauser på arbejdet, hvor du ikke kigger på din skærm.
  • Når du kommer hjem, kan du vænne dig til at lægge din smartphone fra dig et konkret sted. På den måde ligger den ikke fremme på bordet og ‘frister’ dig.
  • Mange slapper af om aftenen med at se fjernsyn. Forsøg at ændre de vaner til at læse flere bøger, spille brætspil eller have dybe samtaler med din partner.

Nr. 3: Drik bedre vand

Vi drikker alle meget vand hver dag og vil gøre det resten af vores liv. Samtidig består vores krop af 70% vand, og på celleniveau består hver enkelt celle i vores krop af 99% vand.

Så hvorfor ikke sørge for, at vi drikker det bedst mulige vand for vores krop?

Med en ioniseringsmaskine monteret i dit hjem, kan du få ioniseret — hvilket vil sige mere basisk — vand ud af hanen.

En ioniseringsmaskine vil både rense vandet og ikke mindst sørge for, at vandet er mindre syreholdigt og mere basisk. Det er godt, da vores kroppe generelt er mere syreholdige og derfor har brug for mere base.

Nr. 4: Få bedre nattesøvn

Søvn er uhyre vigtigt for vores kroppe. Velvære og sundhed er tæt forbundet med en god nats søvn, og derfor er biohackere naturligvis optaget af deres søvnkvalitet.

Hvordan kan du forbedre din nattesøvn? Her er 3 simple råd:

  • Dit soveværelse skal være så mørkt som overhovedet muligt, når du sover.
  • Tænd helst ikke lys om natten, hvis du vågner. Hvis du skal op og tisse, så brug gerne lidt lys fra din mobiltelefon som lommelygte i stedet for at tænde en lampe.
  • Stop gerne med at se fjernsyn eller kig på din telefon mindst én time før sengetid.

Nr. 5: Reducér stress i dit liv

Der kan være mange stressende faktorer i hverdagen, der samlet set øger ens stressniveau. Forsøg efter bedste evne at være så afslappet, du kan, og at have en dyb og rolig vejrtrækning. Særligt ting som du ikke kan kontrollere — eksempelvis andres adfærd i trafikken — bør du trække på skuldrene over i stedet for at lade det stresse dig.

Nr. 6: Begynd at faste

Mere og mere peger på, at det er sundt for vores kroppe at faste periodisk. At faste kædes sammen med vægttab og mange oplever, at faste virker både opkvikkende og udrensende for dem.

Læs vores fulde blogindlæg om faste her.

Er biohacking for alle?

Da biohacking er en relativ ny ‘metode’ eller ‘tilgang’ til livet — og samtidig kan bestå af og være rigtig mange forskellige ting — er det svært at sige 100% ja til, at biohacking vil forbedre dit liv.

Det skyldes, at mange af de forskellige elementer og filosofier inden for biohacking ganske enkelt ikke er blevet videnskabeligt undersøgt endnu.

Derfor bør du altid forholde dig kritisk, hvis du eksempelvis prøver at biohacke dit eget liv — eksempelvis på de ovenstående fem måder.

Men hvis du kaster dig ud i det, og det viser sig, at du rent faktisk oplever en højere livskvalitet på grund af et givent biohack, er det jo bare skønt!