Undgå stress! Sådan bliver du mentalt klar til ferie

Bliv klar til ferien og undgå stress

Undgå stress! Sådan bliver du mentalt klar til ferie

“Sådan bliver du mentalt klar til ferie” — det kommer da automatisk, gør det ikke? Desværre ikke altid — faktisk har rigtig mange svært ved at komme ordentlig ned i gear inden ferien.

De fleste kender det; sommerferien ånder dig i nakken — DEJLIGT! Og så alligevel ikke helt, for inden du sætter dig i flyveren mod Mallorca på lørdag, skal du lige holde fem møder, lave planer for de tre uger, du er væk og til bunds i de 27 post-its, der lige nu pryder skrivebordet i en kaotisk, gul-rød mosaik. Derhjemme skal du vaske tøj, gøre hovedrent — for hvem vil komme hjem til et beskidt hus? I hvert fald ikke dig! Desuden er børnenes pas udløbet. Det fandt I ud af i går, så nu skal du forbi Borgerservice med de små terrorister i ulvetimen. Bare tanken! Du havde egentlig også tænkt dig, at gennemtrawle “Turen går til Mallorca” inden afrejse, for I skal jo også opleve øen og være lidt kulturelle, men det når du altså ikke. Du tager den med i flyveren. Puha! Bare det da snart kunne blive ferie.

Når du så er afsted, ligger der på solsengen, og driver den af — ja, så kan du da lige tjekke indbakken. Ungerne leger jo alligevel så fint i vandet. Måske er der noget vigtigt, du skal tage dig af? Noget, de ikke selv kan klare, de arme stakler, der et tilbage på kontoret. Du kan også lige ringe til kunden med svaret på det der spørgsmål — du har trods alt Roam Like Home, og firmaet betaler.

Den stress, du her oplever inden ferien, er ok. Kroppen kan sagtens restituere sig selv, men er det en stress, som du har oplevet over tid, er den et tegn på, at kroppen er overloadet, og du udviser tegn på stress, oxidativ stress, og det er måske tid til at du skal handle på det. Her kan du læse mere om stress, og hvordan du kan afhjælpe stressskadende påvirkninger på din krop

Kom ned i gear

Lyder bare lidt af ovenstående som noget, du kan nikkende genkendende til her op til ferien? Hvis ja, er du nok som folk er flest. Men vidste du, at tiden inden ferien faktisk er afgørende for, om du, din krop og din hjerne får noget mærkbart positivt ud af tiden i liggestolen? Du skal lægge arbejdet HELT på hylden, hvis hjernen skal have tid til at koble helt af.

Mange er afhængige af at arbejde. At tage beslutninger, at være “uundværlig”. Belønningssystemet i hjernen påvirkes af dopamin. I arbejdsøjemed oplever den enkelte typisk aktivitet i dette belønningssystem, når der tages en beslutning, afsluttes projekter, lukkes en handel eller lignende.

At gå fra daglig dopaminbelønning til ingenting, kan for mange føles som en kold tyrker. En benhård afvænning, hvor abstinenserne melder sig, hver gang mobilen brummer. Derfor er det en god idé at trappe langsomt ned i ugen op til ferien, måske endda i “ugerne” op til. Hvis du ikke gør det inde, bruger du sandsynligvis den første del af ferien på det, og når du endelig er nået der til, hvor du er helt nede i gear til bare at nyde — ja, så er det tid til at vende tilbage.

Skru ned for forventningerne

En ferie behøver ikke at være planlagt ned til mindste detalje i en minutiøs action plan, der ville tage pusten fra selv den mest hærdede bryllupsplanlægger. Det er helt okay at ville opleve det sted, du skal besøge. Det er trods alt oplevelserne, kulturen og omgivelser, der sætter rammerne om ferien. Om turen går til Kos eller Korsør er der helt sikkert en masse spændenede at se. Men husk, du har FERIE! Det er måske den eneste tid på året, hvor du er væk fra din pind, væk fra krav og dagligdag, i mere end én uge. Så hvorfor skrue det op til noget, det ikke behøver at være?

Giv slip og få det bedre

Ved at give fuldstændig slip på arbejde, krav og forpligtelser nedsættes mængen af kortisol, som er stresshormon. Kortisol har mange vigtige funktioner i kroppen — blandt andet regulerer det din forbrænding af næringsstofferne glukose, protein og fedt. Kortisol påvirker også kontrol af humør, følelsen af velvære, dit immunforsvar, blodtryk og vedligeholdelse af knogler, muskler og hud, samt andre organer.

Når der ikke er styr på kortisolniveauet kan du blive stresset, få vægtproblemer, blive nedtrykt — generelt komme i en negativ spiral af dårligdom. Ved at holde ferie og slappe af falder mængderne af dette stresshormon, og du vil komme tilbage på jobbet som et nyt, bedre og smukkere menneske.

Lad op og giv plads til nye rutiner

… og så skal du sove! Vi sover for lidt, og det er på ingen måder godt for kroppen! Så er det sagt. I en undersøgelse fra Coop Analyse fortæller syv ud af ti, at de lider af søvnløshed en gang imellem eller ofte, mens det for hver fjerde rammer minimum en gang om ugen — en fordobling siden 2009. Stress og sygdom blomstrer, som var det blomster i ko-møg, når du ikke sover nok — og godt nok. Men så er det jo heldigt, at du har ferie! Ferien er en oplagt mulighed for at sove igennem og lade op. Lav nogle nye rutiner omkring sengetid, som på sigt vil gøre det lettere for dig at falde i søvn i ordentlig tid og sove godt. Hele natten.

Apropos rutiner; det tager i gennemsnit 66 dage at manifestere en vane i sin dagligdag. En tre ugers ferie på +/- 21 dage er derfor ikke nok til at cementere et nyt søvnmønster, træningsplan eller andre forbedringer, men de 21 dage kan give et springbræt. Det er de første uger, der er de hårdeste, og måske er de næmmere at komme igen, når nu du pludselig har tiden?

Sådan bliver du mentalt klar til ferie — fem gode råd

  1. Trap ud op mod ferien. Afslut, udryd og ryd op den sidste uge — undgå for alt i verden at starte nyt op.
  2. Drop krav til dig selv, din familie og din ferie. Lav en liste med ønsker og muligheder for ferien, men lad det ikke være fastlåst plan. Tag det, du føler for på dagen.
  3. Mærk efter hvad du har brug for — at være alene og slappe af? At være social? At opleve? Hvad giver lige netop DIG energi og overskud i dette sekund?
  4. Vær til stede. Nyd den enkelte feriedag og det, du laver, mens du gør det. Det er okay at glæde sig, men mærk dig selv i nuet.
  5. Drik vand. Det er godt for både krop, sundhed og humør — især i varmen 😉

Rigtig god ferie fra alle os hos iWater 

Skal kroppen og det mentale overskud have et ekstra boost i ferien?

Med Mini Ionizer kan du nemt lave ioniseret basisk vand, som er nærende og fyldt med antioxidanter — antioxidanter, der eliminerer skadelig frie radikaler — oxidativ stress.

Mini Ionizer er en transportabel rejseløsning, som fungerer som et godt “på farten”-alternativ til Chansons egne ioniseringsmaskiner. Ioniseringsenheden kan bruges til både den medfølgende glasbeholder og almindelige plast drikkeflasker fra supermarkedet — yderst ferievenligt.

Læs mere om hvordan vand kand mindske stress og give dig mere energi her

Skriv et svar