Rens dit vand med aktivt kul — og drop plastflasken

rens vand med aktivt kul

Hvad er aktivt kul? Hvorfor er det så effektivt til at rense dit vand?

Aktivt kul er 100% naturligt, og består oftest af brændte kokosskaller eller bambus. Kul har i århundreder været brugt som vandrensning, men gennem de seneste år er brugen af kullet blevet større parallelt med, at vores behov for rensning af drikkevand er blevet større, og vi ønsker at reducere brugen af plastflasker.

Rensning med kul og aktivt kul er baseret på det naturlige fænomen, som kaldes adsorption d.v.s. en partikels evne til at fastholde et molekyle fanget på sin indre eller ydre overflade.

Hvordan fremstilles aktivt kul til vandrensning?

Når aktivt kul fremstilles, sker det ved at brænde eksempelvis kokosskaller eller bambus under meget høje temperaturer. Derudover fjernes ilten, og kullet bliver aktiveret ved hjælp af dampgasser. Efter sådan en behandling bliver kokosskallerne til det, vi kalder aktivt kul. Det aktive kul har en effektiv absorberende evne og er fuld af små huller, som opfanger og binder de stoffer, der findes i eksempelvis væske. Det har ligeledes en meget ru og stor overflade, som kan få molekylerne til at sidde fast. På samme måde som du kender det fra en velcrolukning.

Èt gram aktivt kul kan have et overfladeareal på hele 500-3000 m2, og det er netop dette store overfladeareal, der gør, at aktivt kul er så fantastisk i fjernelsen af skadelige stoffer.

Kulfiltre er generelt meget driftsikre,
og vedligeholdelsen begrænser sig
til udskiftning af filterpatroner

Rent renset vand med aktivt kul

Synes du, dit vand smager dårligt, eller lugter det? For nogen kan det være nok til, at de ikke bryder sig om at postevand, og i stedet begynder at købe vand på flaske.
Plastflasker skulle vi gerne i fremtiden have reduceret for at beskytte vores natur (1 liter vand på flaske belaster miljøet lige så meget som 1 km i bil) og for at beskytte vores verden mod plast i havene og optagelse af microplast i kroppen.

Vand er utroligt vigtigt at få nok af i løbet af dagen, da det både bidrager til kroppens væskebalance og til det daglige indtag af calcium. Inden for få år vil vi desværre nok blive nødt til at finde filtreringssystemer til drikkevandet i hjemmet.

Der vil komme et større marked for, at man indbygger filtreringssystemer i sit køkken eller vælger at gå hele vejen og installere ioniseringsmaskiner og eller nanofiltreringssystemer. Men der vil også være flere og flere, som benytter sig af mobile kander som Mosel kanden eller et keglefilter, som i dagligdagen let kan placeres oven på et glas eller en kande. Alle filtreringssystemer har det til fælles, at de som minimum har et filter med aktivt kul.

Hvad kan et kulfilter rense dit drikkevand for?

Et kulfilter kan reducere vandets indhold af kalk, bly, kobber og klor og andre stoffer, der påvirker vandets smag. Et kulfilter kan rense vand, hvis vandet indeholder stoffer, som ikke kan fjernes med den almindelige iltning og filtrering. Det kan eksempelvis være i tilfælde, hvor grundvandet indeholder pesticidrester.
Et aktivt kulfilter kan fjerne frit klor og andre organiske opløsningsmidler.

Du opleve, at smagen bliver væsentlig mere ren og rund.
Og så er det en behagelig tanke, at vandet er rent

Kul bruges på hospitaler til rensning/behandling af overdoser og i kosmetik

Vi ved, at kul virker rensende og bruges ved behandlinger af forgiftninger og overdoser. Det aktive kul binder giftstoffer og kemikalier i kroppen, så de ikke optages i blodbanerne, men samles og transporteres ud via afføring.
Flere hudplejeprodukter har et indhold af aktivt kul, der kan absorbere visse bakterier og snavs. Aktivt kul bruges også flittigt i bodyscrubs.