Antioxidanter – derfor er de vigtige for et sundt og balanceret liv

Antioxidanter – derfor er de vigtige for et sundt og balanceret liv

Antioxidanter – derfor er de vigtige for et sundt og balanceret liv

Men hvad er antioxidanter? Og hvordan bekæmper og neutraliserer de affaldsstoffer i din krop, der skaber store fysiske udfordringer?

Læs med og lær blandt andet:

  • Hvordan antioxidanter fungerer

  • Hvordan antioxidanter gavner din krop

  • Hvordan du planlægger en sund kost, der er rig på antioxidanter

Hvad er antioxidanter?

Antioxidanter er enzymer og andre organiske molekyler, der forhindrer eller svækker de skadelige virkninger af ilt i kroppens celler. Din krop skaber selv en vis mængde af dem, men vi optager dem også gennem vores kost – eksempelvis i vores mads mineraler og naturlige vitaminer. De kan også fremstilles syntetisk, som vi ser det med vitamintilskud. De bekæmper eller neutraliserer frie radikaler. Det er aktivt skadelige molekyler, der opstår som del af den naturlige iltningsproces.

En sund kost, miljø og livsstil kan også mindske mængden af frie radikaler i din krop. Det betyder, at du bør undgå:

  • Rygning
  • Alkohol
  • Fed kost
  • Solbadning (og andre typer bestråling)

Men det er ikke alle faktorer, som du selv kan kontrollere. Stress, sygdom og luftforurening kan få din krop til at producere flere frie radikaler. Ved at indtage antioxidanter kan du dog mindske deres virkning.

Sådan modvirker antioxidanterne de frie radikaler i din krop

Når du trækker vejret, optager du ilt.

Din krop har brug for luft til at overleve, men den naturlige iltningsproces er også med til at skabe eller frigive frie radikaler, hvilket ikke er til gavn for din sundhed og velvære.

Når dine celler bliver iltet (oxideret), omdanner de luften til nyttige byggeblokke, som de bruger til at fornye sig selv med. Men processen frigiver også brudstykker, de frie radikaler. De brudstykker forsøger derefter at indgå i nye kemiske bindinger med andre celler i din krop. Det kan skabe celleforandringer. Især ved de dele af cellerne, som er mest sårbare: DNA, proteiner og fedtstoffer. Celleforandringerne kan i værste tilfælde føre til en række mere og mindre farlige sygdomme. Antioxidanter frigiver en elektron, som stabiliserer de frie radikalers kemiske aktivitet. 

Mad med antioxidanter

Vi får som sagt mange af vores antioxidanter fra vores kost. Det betyder, at du kan finde dem i alle slags mad- og fødevarer, der har et højere indhold af C-vitaminer, E-vitaminer og betakaroten, som er et forstadie til A-vitaminer.

Forskning på området anbefaler ikke, at du får dine vitaminer gennem kosttilskud, medmindre din læge har undersøgt dig og bekræftet, at du lider af et decideret underskud. Antioxidanter fungerer nemlig bedst, hvis de parres med en varieret og sund kost.

Hvis du leder efter fødevarer med den rette mængde antioxidanter, anbefales især:

  • Betakaroten: grøntsager, især gulerødder
  • C-vitaminer: frugter, bær, tomater og andre syrlige grøntsager
  • E-vitaminer: Nødder, fuldkorn, fisk og mælkeprodukter

Få dine antioxidanter med ioniseret vand 

Du kan også drikke din antioxidanter. Med en ioniseringsmaskine fra Chanson kan du få hydrogenrigt vand direkte fra din vandhane. H2 er nemlig i sig selv en antioxidant.

Ved at kombinere ioniseret vand med en sund og varieret kost, får du alt, du behøver, for at bekæmpe og neutralisere de skadelige frie radikaler, der slider på din krop.

Læs også vores artikel om, hvordan du spiser en sund og antiinflammatorisk kost. 

Skriv et svar