Boost dit energiniveau med vand og nye spisevaner

energiniveau god kost vand hydrogen

Vidste du, at det har en betydning for dit energiniveau, hvornår du spiser og drikker? Der kan være meget energi at hente ved at begynde at tænke over sine drikke- og spisevaner.

Vi ved, at vores krops sundhed og energiniveau bliver meget påvirket af, hvad vi spiser og drikker. Du kan mærke forskel på, om du spiser grønt og fiberrigt, eller om du baserer din kost på forarbejdet mad og sukker. Men det betyder også noget, hvornår du spiser og drikker.

Vi kender alle den mentale og energimæssige nedtur efter frokost – og det er der god grund til. Hvis du spiser en stor frokost, bruger kroppen utroligt meget energi på at fordøje maden (mere eller mindre alt efter hvad du har spist). Derfor kan du mærke et dyk i energiniveau.

Det er en af grundene til, at såkaldt periodisk faste er blevet utroligt populært. Grundlæggende går det ud på, at man i bestemte timer i døgnet undgår at spise. Det handler om at give kroppen en pause fra at skulle fordøje – og det kan man selvsagt gøre ved i nogle timer at undlade at spise. Det kan give dig mere energi i en kortere periode. Indtil din krop selvfølgelig har brug for mere mad til at holde hjulene i gang.

Der er mange teorier om, hvordan man sammensætter den rigtige kost. Det er ikke en måde, der passer til alle. Men der er noget, der tyder på at tænke over, hvornår man spiser (og hvad), kan gøre en forskel for det generelle energiniveau. Man skal generelt undgå periodisk faste, hvis man er gravid, syg eller ældre.

Vi bliver, hvad vi spiser – og hvornår vi spiser det

Når vi taler om fordøjelse og energi, så er det vigtigst at huske, hvor stor forskel der er på, hvad vi spiser. Hvis man leder efter mere energi i visse perioder af dagen, så kan man med fordel spise letfordøjelig mad i den periode. Det kræver nemlig meget mindre arbejde for kroppen. Protein tager mest energi, dernæst kulhydrater og til slut fedt. Hvis man spiser meget mad, der er svært at fordøje, og som samtidig har en lavt kalorieindhold, så vil det tage rigtig meget energi at nedbryde. Det vil du kunne mærke.

Generelt bruger vi i cirka 15-30 % af vores kalorier kun på at fordøje. Derfor kan det være smart at indtage mad med et højt kalorieindhold, og som er nemt at nedbryde, i den del af dagen, hvor man vil have mest energi. Udover kalorier vil du også kunne mærke, hvis maden er høj på vitaminer, mineraler og enzymer. God letnedbrydelig mad er eksempelvis moden frugt og mindre, tilberedte retter. På tidspunkter, hvor du har tid til at restituere og slappe af, kan du spise tungere, proteinholdig mad.

Det betyder også noget for din energi, hvornår du drikker vand. Drik gerne vand kontinuerligt i løbet af dagen og undgå at drikke ved måltiderne. Når du begynder at indtage vand gennem hele dagen og får dine 2-3 liter, vil du hurtigt kunne mærke det på dit energiniveau.

Bliv klogere på vand, fordøjelse og energi her

Skriv et svar