Basisk mad → Giv din sundhed et BOOST i 2023

basisk mad, basisk kost og syre base kost

De seneste år er der virkelig kommet fokus på boost af sundhed, kost og ernæring. I den forbindelse har syre-base-kost og basisk mad været på manges læber. Men hvad handler hele den her snak om syrer og baser, basisk mad og syre-base-balance egentlig om? Dét vil vi gøre dig klogere på her, hvor vi blandt andet vil komme ind på:

→ Hvorfor det er vigtigt at have en god syre base balance i kroppen

→ Hvad basisk mad og basiske fødevarer er for noget

→ Hvilke fødevarer du bør undgå, og hvilke du bør prioritere

→ Hvorfor du bør begynde at drikke basisk og ioniseret vand

Hvad går syre-base-kost ud på, og hvorfor er kroppens syre-base-balance så vigtig?

For at vores krop ‘fungerer’ så godt som muligt og er i balance, skal vi have en optimal syre base balance. Dét hænger sammen med pH-niveauet i vores kroppe. Helt kort er det sådan, at hvis pH-niveau er lavt, er det surt, mens det er mere basisk, hvis det er højt. Det er en udbredt opfattelse, at det gavner vores sundhed, hvis pH-niveauet er mere basisk end surt.

Alle kroppens organer har deres egen pH-værdi, fordi det givne organ har en bestemt funktion. Mavesækkens pH-værdi er eksempelvis meget sur — og ligger normalt mellem 2 og 5 — fordi saltsyren i mavesækken hjælper med at nedbryde maden. 

Omvendt ligger leverens pH-værdi mellem 5 og 6, mens vores blod konstant skal have en pH-værdi på mellem 7,35 og 7,45. Blodets pH-værdi skal meget gerne forblive på det niveau, fordi det er bedst for kroppen. Netop pH-værdier, syre-base-balance, baser og syrer er en essentiel del af syre base kost. 

Se alkaline-ekspert Bettina delfs bedste råd til basisk livsstil

Syre-base-kost renser ud i syreophobede kroppe

pH-værdier i kroppen påvirkes hele tiden af det mad og drikke, man spiser. Det er meget simpelt: Spiser man mange ‘sure’ fødevarer, bliver pH-værdien mere sur, mens den bliver mere basisk af basisk mad. Netop dét er principperne bag syre base kost — en kost eller livsstil, som handler om at spise den rette fordeling af syreholdige fødevarer og basiske fødevarer for at rense ud i en mulig syreophobet krop. I tabellen nedenfor kan du se, hvad der påvirker din syre-base-balance, og hvilke fødevarer, der ligger hvor på syre-base-skalaen.

Kroppen skal helst være i balance, men faktisk med en lille overvægt til den basiske side. Det er en vigtig pointe i syre-base-kosten (og generelt når vi taler syre base balance og sundhed). Netop derfor bør du fokusere på basisk mad og at få nok basiske fødevarer frem for syreholdige.

En krop i balance er udover at være godt for din fysiske sundhed også utrolig godt for din mentale sundhed og følelse af at være komfortabel i egen krop. Er du komfortabel med din krop, vil du nok også opleve en øget livskvalitet ved fx at have en langt større lyst til at ud og vise dig frem i lækkert tøj, der klæder lige netop din kropstype.

Du bliver syg af at være sur

Hvis kroppens pH-værdi generelt set bliver for sur, er det ikke godt. Så vil både organer og knogler ‘ofre’ sig og afgive nogle af deres basiske mineraler for at kompensere. 

Kroppen kan ganske enkelt ikke klare for store mængder syre. Faktisk bliver for meget syre kædet sammen med ting som leddegigt, nyresygdomme, hudlidelser, diabetes og maveproblemer. De sygdomme opstår netop, fordi kroppen tærer på sine depoter, og det gør kroppen svag.

Basisk mad er vejen frem

Vores kost spiller en væsentlig rolle på denne front. Hvis man spiser mere basisk mad, bør man få det bedre og en bedre balance i kroppen. Faktisk bør vores kost bestå af ¼ syredannende fødevarer og ¾ basiske fødevarer. Det er også denne fordeling, man spiser efter på en syre base kost.

Hvilke fødevarer er så syreholdige, og hvilke er basiske, tænker du nok.

Det dykker vi meget mere ned i nu!

Eksempler på syreholdige og basiske fødevarer

Som du så i syre base skalaen ovenfor, er fødevarer basiske eller syreholdige i forskellige grader. For at at gøre det lidt mere overskueligt, har vi her opsat lavet en tabel med i alt 20 fødevarer, der kan klassificeres som enten syreholdige eller basiske:                                                                                   

SYREHOLDIGE FØDEVARER BASISKE FØDEVARER
Svinekød Agurk
Oksekød Avocado
Kylling Broccoli
Gær Spinat
Hvidt brød Grønkål
Mejeriprodukter som ost og yoghurt Bladselleri
Frugt Grønne og røde peberfrugter
Æg Quinoa
Tørret frugt Linser
Ris Tomat

Og her er en liste med drikkevarer:

SYREHOLDIGE DRIKKEVARER BASISKE DRIKKEVARER
Alkohol Basisk vand
Kaffe  Vand med citron
Sort the Grøn basisk smoothie
Drikke med brus Kokosvand (frisk)
Rismælk Mandelmælk
Soyadrik (sødet) Urtethe
Frugt juice (sødet) Soyamælk (usødet)

Det er klart, at de ovenstående lister ikke indeholder alle slags syreholdige og basiske fødevarer eller drikke, der findes. Men de indeholder nogle meget typiske fødevarer, man kan finde i alle supermarkeder — og som man bør vide noget om, hvis man vil spise efter en syre-base-kost. Det er i hvert fald en start til dig, der gerne vil i gang med en mere basisk kost.

Er du samtidig blandt dem, der går op i bæredygtig livsstil, er en kost baseret på basiske fødevarer også et oplagt valg; med en basisk kost går du nemlig uden om klimabelastende fødevarer som oksekød og svinekød. Køber du basiske fødevarer efter sæson, vil du i den grad komme til at leve af en kost, der sætter et minimalt klimaaftryk.

8 tips til en mere basisk kost

  1. Hold dig til salat, friske grønne grøntsager, sunde nødder og olier. 
  2. Indtag helst rigeligt af frisk mad og grønne grøntsager. 
  3. Drik gerne 2-3 liter basisk vand dagligt. 
  4. Få avocado-, hørfrø, kokos-, og olivenolie dagligt. 
  5. Husk samtidig din omega-3 fedtsyre dagligt. 
  6. Undgå mejeriprodukter og kød med højt fedtindhold. 
  7. Undgå chokolade, alkohol, tobak og slik. 
  8. Lad være med at overkog dine fødevarer, for det dræner dem for vitaminer og mineraler.

Disse kostråd flugter rigtig godt med Alkaline-kuren, der også er blevet meget populær de seneste år. Alkaline-kuren bygger netop på principper om flere basiske fødevarer frem for syreholdige med fokus på en basisk kost og pH-værdier.

Vil du give basisk mad et forsøg, kan du finde forskellige opskrifter baseret på basiske fødevarer og prøve nogle af dem af.

Basisk vand — hvad er det?

Hvis du studsede lidt over udtrykket ‘basisk vand’ i tabellen ovenfor, så er du nok ikke den eneste. Men det er bestemt værd at blive klogere på, for vi drikker jo meget vand hver eneste dag. 

pH-værdien i helt normalt postevand ligger ofte omkring 7, og altså lige i midten af pH-skalaen, der går fra 0-14.

Men da pH-værdien i blodet som tidligere nævnt skal ligge på mellem 7,35 og 7,45, trækker normalt postevand altså værdien i den forkerte retning — og det er ikke så godt.

Basisk vand har derimod en højere pH-værdi (ofte omkring 8-10), og derfor vil det basiske vand være med til at stabilisere dit pH-niveau. Det vil booste din sundhed!

Hvordan får jeg fat i basisk vand? 

Den nemmeste måde er at installere en ioniseringsmaskine fra Chanson i dit hjem. En sådan maskine vil ganske enkelt hjælpe dig med at få en bedre pH-balance for hver tår, du drikker.

Ioniseringsmaskinen kan du indstille, lige som du selv ønsker. Indstiller du den til svagt basisk vand (pH-værdi mellem 8-9,5) giver du din krop en chance for at neutralisere den syre, som du har i kroppen. 

Via elektrolyse deler en ioniseringsmaskine vandet i en sur og en basisk fraktion. Den basiske kaldes alkalisk eller ioniseret vand. Dermed øges både vandets pH-værdi og mængden af antioxidanter i vandet. Samtidig opblødes vandets mikrostruktur, og ioniseringsmaskinen renser tilmed dit drikkevand for pesticider, sprøjtegift og microplast. 

Køb din ioniseringsmaskine fra Chanson allerede i dag eller kontakt os, hvis du har spørgsmål. 

læs meget mere om chanson ioniseringsmaskiner her

Skriv et svar