Antioxidanter: derfor er de vigtige for et sundt og balanceret liv – og bekæmpelsen af frie radikaler

Hvad er antioxidanter egentlig? Hvilken betydning har antioxidanter, når affaldsstoffer i kroppen skal bekæmpes og neutraliseres? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på i dette indlæg.

Læs med og lær blandt andet:

  • Hvordan antioxidanter fungerer
  • Hvordan de gavner din krop
  • Hvad frie radikaler er, og hvordan de hænger sammen med antioxidanter
  • Hvordan du planlægger en sund kost, der er rig på antioxidanter

Hvad er antioxidanter?

En antioxidant er enzymer og andre organiske molekyler, der forhindrer eller svækker de skadelige virkninger af ilt eller rettere en oxidering af kroppens celler. Din krop skaber selv en vis mængde antioxidanter i mave-tarmkanalen — men kun hvis din mave og tarm er i trivsel samt fibre og mælkesyre bakterier er tilstede. Vi optager også antioxidanter gennem vores kost – eksempelvis i madens mineraler og naturlige vitaminer. Antioxidanter kan dog også fremstilles syntetisk, som vi ser det med vitamintilskud.

Antioxidanter kan bl.a. være med til at beskytte mod dannelse af de skadelige molekyler frie radikaler.

Hvad er frie radikaler?

Frie radikaler er kort sagt molekyler, der er kemisk ustabile. For at blive stabile stjæler de derfor elektroner fra andre stoffer i kroppen. Frie radikaler kan således være med til at igangsætte skadelige virkninger i din krop, som kan føre en lang række sygdomme og generel svækkelse af kroppen immunforsvar. Derfor er der også typisk summen af frie radikaler, der har svækket kroppen, når der opstår autoimmune sygdomme.

Frie radikaler opstår eller frigives gennem den naturlige iltningsproces. Når dine celler bliver iltet (oxideret), omdanner de luften til nyttige byggeblokke, som de bruger til at forny sig selv med. Men processen frigiver også brudstykker af frie radikaler. De frie radikaler forsøger som nævnt at stjæle elektroner og indgå i nye kemiske bindinger med andre celler i din krop. Men hvis dette ikke lykkedes, fordi der er mangel på antioxidanter, kan mængden af frie radikaler skabe celleforandringer, især hos de cellerne, som er mest sårbare: DNA, proteiner og fedtstoffer. Celleforandringerne kan i værste tilfælde føre til en række mere eller mindre alvorlige sygdomme.

Der ses en øget dannelse af frie radikaler ifm. følgende:

  • Tobaksrøg
  • Alkohol indtag
  • Forurenet luft
  • Radioaktiv stråling
  • Visse kemiske stoffer
  • Stress
  • Fed kost
  • Søvnmangel

Sådan bekæmper eller neutraliserer antioxidanter de frie radikaler i din krop

Antioxidanter frigiver en elektron, som stabiliserer de frie radikalers kemiske aktivitet og bremser dannelse af frie radikaler i kroppen. Derfor er antioxidanter også med til at minimere din risiko for de tidligere nævnte sygdomme.

En sund kost, miljø og livsstil kan også mindske mængden af frie radikaler i din krop.

Det er desværre ikke alle faktorer, der medvirker til en øget dannelse af frie radikaler, som du selv kan kontrollere. Det gode er, at du kan tage kontrol over, hvor mange antioxidanter du indtager. Jo mere bevidst du er om at beskytte dig selv med flere antioxidanter, des bedre kan du begrænse de skadelige indvirkninger på dit kredsløb, hormonsystem og lymfesystem.

— husk også, at ensomhed er lige så skadeligt som cigaretter, og at latter er lige så antioxiderende som en broccoli 🙂

Mad med antioxidanter

Vi får som sagt mange af vores antioxidanter gennem kosten. Det betyder, at du kan finde dem i alle slags mad- og fødevarer, der har et højere indhold af C-vitaminer, E-vitaminer og betakaroten. Sidstnævnte er et forstadie til A-vitaminer.

Forskning på området anbefaler ikke, at du får dine vitaminer gennem kosttilskud, medmindre din læge har undersøgt dig og bekræftet, at du lider af et decideret underskud. Antioxidanter fungerer nemlig bedst, hvis de parres med en varieret og sund kost.

Hvis du leder efter fødevarer med den rette mængde antioxidanter, anbefales især:

  • Betakaroten: grøntsager, især gulerødder
  • C-vitaminer: frugter, bær, tomater og andre syrlige grøntsager
  • E-vitaminer: Nødder, fuldkorn, fisk og mælkeprodukter

Vand med antioxidanter

Du kan også drikke dine antioxidanter. Med en ioniseringsmaskine fra Chanson eller en iWater Hydrogen Ionizer kan du få vand med et rigt indhold på H2 direkte fra din vandhane. H2 er nemlig i sig selv en antioxidant.

Hydrogen (H) er det mindste og letteste element i det periodiske system. Vi kender elementet i H2O, som er to hydrogenatomer og et oxygenatom. Når vi taler om molekylær hydrogen (H2), der også bliver kaldt diatomisk hydrogen, betyder det, at molekylet indeholder to hydrogenatomer uden et oxygenatom.

Hvad er H2?

H2 er verdens mindste antioxidant med en molmasse på 2 modsat ascorbinsyrens (C-vitamin) molmasse på 176. Det gør, at H2 kan trænge hurtigere ind i alle kroppens celler. Desunden er biproduktet af H2 kun vand. Antioxidanter er vigtige for kroppen til bekæmpelse af frie radikaler, som vi alle udsættes for dagligt.

H2 har fået en stor følgerskare fra videnskabsfolk og sundhedsinteresserede i hele verden. Der er de seneste 10 år blevet forsket intenst i H2. Det er grundet hydrogenmolekylets terapeutiske fordele i stort set alle organer i kroppen. Læs mere om H2.

H2 kan også inhaleres hvor man virkelig kan give kroppen et boost. Faktisk er H2 pure inhale at sammenligne med intravenøst C-vitamin, som mange allerede kender. En behandling som man ofte bruger, når kroppen har brug for ekstra mange antioxidanter og særligt ifbm. sygdom.

Forskning har bevist, at H2 ikke kollidere med anden behandling, men kan virke som et optimerende supplement hertil. Hydrogen-gas-i-behandling-af-kraeft – Dansk oversættelse

Originale rapport – Engelsk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons