Alt du skal vide om drikkevand

www.iWand.dk - drikkevand

Når vi åbner for vandhanen derhjemme, kommer der drikkevand ud. Men kender du dit drikkevand? Ved du rent faktisk, hvor stor en rolle vandet har for din sundhed og velvære?

Hvad indeholder vand? Hvad betyder det for vores krop og sundhed? Hvor stammer drikkevandet fra? Hvad kan du gøre for at få bedre vand ud af vandhanen? Det vil vi komme ind på her.

Der tales mere og mere om vores drikkevand og med rigtig god grund. I mange år har vi som danskere pralet med, at vores drikkevand er verdens bedste. Men noget tyder på, at vi skal nuancere den talemåde — for vores grundvand er slet ikke så rent og godt længere. Det senest år har der været særlig fokus på de farlige PFAS forbindelser.

Hvad er drikkevand?

Betegnelsen ‘drikkevand’ bruges til at beskrive vand, der er klar til at drikkes for mennesker. Der er altså tale om vand, der er så rent, fordi det er blevet renset på et rensningsanlæg, at det er klar til at drikke.

Hvor kommer drikkevand fra?

Når du tænder for hanen, kommer der vand ud, der har været på en lang rejse. På den måde kan du sagtens ende med at drikke “gammelt” vand. Men hvordan renser man egentlig drikkevand?

Lad os se på vandets rejse fra havet til din vandhane:

Havvand bliver til damp og til skyer → Rejsen starter på det åbne hav. Når solen skinner på havets overflade, vil noget af vandet fordampe og stige til vejrs. I luften samler vanddampene sig til skyer.

Skyer driver ind over land og afgiver regn → Nogle af de skyer driver efterfølgende ind over land. Her bliver nogle af dem til regnvejrsskyer, hvilket altså betyder, at regn falder ned på jorden.

Åer, planter, fordampning og grundvand → Når en regndråbe rammer jorden, kan der ske flere forskellige ting med den. Noget regn driver videre ud i åer, noget bliver optaget af træer eller planter, mens noget af regnen fordamper igen. Der er dog også noget af vandet, der siver hele vejen ned igennem jorden.

Grundvand → Når regndråber på den måde er sivet ned i jorden, kalder man det grundvand. Når vandet siver ned gennem jordlagene, bliver det fra naturens side både filtreret og renset. Men også forurenet af de stoffer, som vi de seneste 50 år har forurenet vores jord med. Vandet er typisk mellem 20 og 100 år gammelt, når det kommer ud af din vandhane.

Grundvand pumpes op → Rundt omkring i landet står såkaldte kildepladser. Her pumpes grundvandet op via boringer ned i jorden (ofte er der boret omkring 80-100 meter ned i jorden, men det varierer). Det vand, der pumpes op, kaldes råvand.

Råvandet renses på vandværk → Når råvandet kommer ind til vandværket, skal det renses og behandles på flere forskellige måder:

Vandet iltes: Først skal vandet iltes. Det gør man for at blæse de svovl- og metangasser væk, der findes i råvand. Samtidig startes en kemisk proces, der har til formål at fjerne jern og mangan fra vandet.

Vandet filtreres for 1. gang: Nu skal vandet igennem den første filtrering, hvor jern fjernes fra vandet. Jernet fjernes, da det både giver en grim smag og giver aflejringer i eksempelvis elkedlen og vaskemaskinen.

Vandet filtreres for 2. gang: Så filtreres vandet igen, og nu er det for at slippe af med mineralet mangan.

Vandet pumpes til kunderne: Nu er vandet klar til at blive drukket, og det pumpes derfor ud til kunderne.

Hvorfor er det nødvendigt at drikke vand?

Omkring 70% af vores krop består af vand, og vand er derfor ufattelig vigtigt for mennesker. I løbet af en dag mister vi op mod tre liter vand. Det sker helt naturligt, eksempelvis når vi tisser eller sveder.

Det vand skal erstattes for at holde kroppen sund og velfungerende. Det kan du kun gøre via din kost eller ved at drikke nyt vand. Derfor er den officielle anbefaling, at sunde, voksne mennesker bør drikke 1,5-2 liter vand dagligt.

Desværre opstår følelsen af tørst først, når kroppen er begyndt at dehydrere. Derfor er det en god idé at drikke vand ofte, og særligt før du begynder at føle tørst.

Hvis du har drukket for lidt vand, vil din urin ofte blive mørkere, og du kan risikere at blive svimmel og konfus.

Hvis du over lang tid drikker for meget vand, vil kroppens salt- og mineralbalance komme i ubalance. Det kan også føre til ubehag og svimmelhed. Derfor må du ikke drikke demineraliseret vand, og du skal også være opmærksom på at drikke filtreret vand, hvor man har fjernet alt, både det dårlige og det gode. Særligt skal du være opmærksom på filtreringssystemer, som benytter sig af omvendt osmose.

Nye filtreringssystemer benytter sig af nanoteknikker, hvor de er i stand til at lade de gode mineraler passere, mens de filtrerer de farlige stoffer fra.

Hvad gør drikkevand ved min krop?

Organerne i din krop er dybt afhængige af vand. Her forklarer vi, hvad vand betyder for udvalgte organer:

Din hjerne → Består af 85% vand. Hvis du er dehydreret, bliver niveauet af energi i hjernen lavere. Det kan medføre hovedpine samt dårlig koncentration og korttidshukommelse.

Dit blod → Blodet i vores kroppe består af hele 95% vand. Blodet transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne og fjerner samtidig affald fra cellerne. Hvis man er dehydreret, vil ens regulering af blodtrykket ikke fungere optimalt, og det kan hæve ens blodtryk.

Din hud → Huden består af 70% vand. Når vi sveder, mister vi vand fra huden. Vores omgivelser, blandt andet klimaanlæg, sæbe, rensemidler og lav fugtighed, er med til at beskadige huden. Det reducerer samtidig hudens evne til at holde på fugt. Derfor er det vigtigt, at vi drikker vand.

Dine knogler → Knoglerne består af omkring 22% vand. Vandet er med til at sikre, at knogleleddene kan bevæge sig frit og godt. Det væv, der sidder i enden af alle knogler, holder på vand for at vores knogler og led kan bevæge sig frit. Når du drikker tilpas med vand, fungerer dette system godt. Er du dehydreret, vil der opstå friktion, når vi bevæger os, og det skader leddene og er smertefuldt.

Dit hjerte → Dit hjerte består af 77% vand. Forskning peger på, at vand er med til at forbedre den måde, ens hjerte arbejder på samt mindske risikoen for hjertesygdomme.

Dine lunger → Lungerne består af 80% vand. Blot ved at trække vejret mister en person mellem 0,5-1 liter vand om dagen. For at optage ilt og samtidig komme af med kuldioxid skal vores lunger hele tiden være fugtet med vand. Er du dehydreret, har du formentlig også sværere ved at trække vejret.

Hvad indeholder vand?

Når du tager et glas vand fra hanen, indeholder det fra naturens side mange forskellige mineraler, men desværre også andre ting, som har vist sig skadelig for kroppen.

→ Vigtige mineraler og salte fra de jordlag, hvor grundvandet indvindes fra. Da jordlagene varierer alt efter, hvor man er i Danmark, vil det påvirke smagen af drikkevandet. F.eks. så har vi erfatinger med at der i danmark er områder med mere kalk eller mere jern end i andre områder. Det vil altsammen påvirke smagen. Som et udtryk for, at der er større og større opmærksomhed på netop smagen af vand, kan man i Frankrig uddanne sig til vandsommelier.

→ Uskadelige vandbakterier. Alle vandværker tester løbende det vand, de pumper op. Vandet er underlagt strenge krav i forhold til, hvad det indeholder. Visse bakterier, blandt andet disse vandbakterier, spiller ingen rolle for os mennesker. Omvendt er det meget alvorligt, hvis eksempelvis colibakterier findes i vandet.

→ Miljøskadelige stoffer. Her er der tale om stoffer, der ikke naturligt findes i vandet. De er kun til stede i vandet på grund af en forurening af grundvandet. Det kan eksempelvis være rester af PFAS, pesticider, glyfosat(roundup) smampemidler,  i drikkevandet –  for ikke at tale om microplast.

Hvad er status på vores grundvand anno 2022?

Som nævnt bliver der fundet rester af PFAS i vores grundvand. Det er et tegn på, at der er nogle trusler mod vores drikkevand som kræver politisk handling. Vi må indstille os på, at vi som resten af verden skal til at rense vores drikkevand og at vores drikkevand måske stadig er noget af det reneste – men ikke rent nok!

Kan jeg gøre noget for at drikke sundere og bedre vand?

Her er svaret et rungende ja!

Faktisk er der flere meget håndgribelige ting, du kan gøre:

Vandfilter: Med et vandfilter, enten direkte monteret på dit armatur eller i en vandkande, kan du filtrere dårlige stoffer fra vandet. Et vandfilter vil gøre dit drikkevand mere rent. Vi har testet 4 af vores mest solgte filtre for 22 forskellige PFAS forbindelser. Vi testede på forurenet vand fra en lukket boring i Hedehusene. Boringen havde dobbelt så høje værdier som loven tillader. Alle vores filtre rensede vandet ned til 55% under det tilladte og 2 af vores filtre Moselfilter kande, og PF-207 filtrerede det helt ned til ikke målbare niveauer.

→ Ioniseringsmaskine: Med en ioniseringsmaskine fra Chanson kan du omdanne drikkevandet fra hanen til ioniseret vand. Det betyder, det skadelig nitrat og fosfat udledes og de gavnlige mineraler som magnesium, kalium, calcium og natrium forbliver i vandet, samtidig med at der vil være antioxidanter (H2) i vandet — og det er godt for vores krop. Samtidig ændrer ioniseringsmaskinen pH-værdien i vandet, drikkevandet bliver mere basisk. Det er godt, da mange mennesker har en livsstil med for syredannende fødevarer.

Vi håber, du nu er blevet klogere og nu ved mere om drikkevand. Vi skriver dog langt fra kun om vand her på bloggen. Læs eksempelvis vores blogindlæg om vegansk mad, faste, plantebaseret kost, drikkevand, biohacking, og udrensning.