Når vi åbner for vandhanen derhjemme, kommer der drikkevand ud. Men kender du dit drikkevand?
Hvad indeholder vand? Hvad betyder det for vores krop og sundhed? Hvor stammer drikkevandet fra? Hvad kan du gøre for at få bedre vand ud af vandhanen? Det vil vi komme ind på her.
Der tales mere og mere om vores drikkevand og med rigtig god grund. I mange år har vi som danskere pralet med, at vores drikkevand er verdens bedste. Men noget tyder på, at vi skal nuancere den talemåde — for vores grundvand er slet ikke så rent og godt længere.
Vand er utroligt vigtigt at få nok af i løbet af dagen, da det både bidrager til kroppens væskebalance og til det daglige indtag af calcium. Inden for få år vil vi desværre nok blive nødt til at finde filtreringssystemer til drikkevandet i hjemmet.
Der vil komme et større marked for, at man indbygger filtreringssystemer i sit køkken eller vælger at gå hele vejen og installere ioniseringsmaskiner og eller nanofiltreringssystemer. Men der vil også være flere og flere, som benytter sig af mobile kander som Moselkanden eller et keglefilter, som i dagligdagen let kan placeres oven på et glas eller en kande. Alle filtreringssystemer har det til fælles, at de som minimum har et filter med aktivt kul.
Hvad indeholder vand?
Når du tager et glas vand fra hanen, indeholder det fra naturens side mange forskellige mineraler, men desværre også andre ting, som har vist sig skadelig for kroppen.
→ Vigtige mineraler og salte fra de jordlag, hvor grundvandet indvindes fra. Da jordlagene varierer alt efter, hvor man er i Danmark, vil det påvirke smagen af drikkevandet. F.eks. så har vi erfatinger med at der i danmark er områder med mere kalk eller mere jern end i andre områder. Det vil altsammen påvirke smagen. Som et udtryk for, at der er større og større opmærksomhed på netop smagen af vand, kan man i Frankrig uddanne sig til vandsommelier.
→ Uskadelige vandbakterier. Alle vandværker tester løbende det vand, de pumper op. Vandet er underlagt strenge krav i forhold til, hvad det indeholder. Visse bakterier, blandt andet disse vandbakterier, spiller ingen rolle for os mennesker. Omvendt er det meget alvorligt, hvis eksempelvis colibakterier findes i vandet.
→ Miljøskadelige stoffer. Her er der tale om stoffer, der ikke naturligt findes i vandet. De er kun til stede i vandet på grund af en forurening af grundvandet. Det kan eksempelvis være rester af PFAS, pesticider, glyfosat(roundup) smampemidler, azolmidler i drikkevandet eller ftalater for ikke at tale om microplast.
Hvordan kan man enkelt og effektivt optimere sit drikkevand?
Tekniske detaljer vedr. Mosel filterkanden
Kom godt i gang: https://youtu.be/H3DkeO18gmU