Vand i kroppen → 8 gode råd til at slippe af med vand i kroppen

Væske i kroppen - iWater.dk

Det er ikke direkte farligt, men det kan være virkelig ubehageligt at have vand i kroppen. Hvordan slipper man af med det? 

Desværre er det alt for mange, som oplever at have vand i kroppen, men det er særligt gravide og ældre og personer med dårlig livsstil, der døjer med det. Og hvorfor så det? 

  • Personer med dårlig livsstil — kroppen bliver for sur af for meget sukker, kød, alkohol og røg. Kroppen har her for meget syre ophobet i kroppen
  • Gravide bliver typisk ramt, fordi graviditeten påvirker deres hormonbalance. Højgravide kan også opleve det, da livmoderen er vokset og nu trykker på de store blodkar.
  • Ældre får vand i kroppen, da deres tilbageløb af blod fra benene er svækket, eller fordi nyrerne, leveren eller hjertet er begyndt at svigte.

Hvad betyder vand i kroppen? 

Vand i kroppen betyder grundlæggende, at der sker en ophobning af væske i ens krop. Alle kroppe består i stor grad af vand, og faktisk udgøres mere end halvdelen af ens vægt af vand. Men hvis man lider af vand i kroppen, er der altså tale om noget andet end kroppens naturlige andel af vand, er med stor sikkerhed tale om, at der er for meget syre i kroppen, og/eller at personen har drukket for lidt vand.

Hvorfor får man vand i kroppen?

Det sker på grund af en ubalance i kroppens system, der styrer, hvordan væske skal fordele sig i kroppen. Fænomenet kaldes også ødemer, der er det græske ord for hævelse. 

Der er mange årsager til, at denne ubalance kan opstå. Det kommer også meget an på den enkelte. Her er nogle hyppige årsager:

Dårlig livsstil alkohol, røg, syreholdig mad, stress: Vand i kroppen forbindes også med en række livsstilsvalg, der er dårlige for vores helbred. Det er eksempelvis usund og syreholdig mad, alkohol, rygning og stress.

Stillesiddende aktivitet: Det kan også forekomme, hvis man i lang tid sidder stille. Et eksempel er en lang flyvetur eller en hel dag foran computeren på arbejdet.

Menstruation: Nogle kvinder oplever vand i kroppen, når de menstruerer.

Varmt vejr: Er temperaturen høj? Det kan også medføre ødemer for nogle.

Hård træning eller slet ingen træning: Har du givet den for meget gas til træning? Eller er du omvendt alt for inaktiv? Begge dele menes at kunne medføre ødemer.

Gravid: Under en graviditet ændrer kroppens hormonbalance sig, så vand begynder at ophobe sig i kroppens fedtdepoter. Særligt i slutningen af graviditeten oplever mange kvinder ødemer. Det skyldes, at livmoderen vokser og derfor trykker på de store blodkar. Det gør det svært for blodet, og vandet at løbe tilbage.

Alderdom: Med alderen vil kroppens organer på naturlig vis langsomt blive dårligere og dårligere. Det kan give ældre vand i kroppen. Særligt dårligere funktion i nyrerne, leveren og hjertet påvirker ødemer.

Metabolisk acidose — når kroppen er fyldt med syreophobninger

Når det handler om vand i kroppen, er det relevant at komme ind på metabolisk acidose, som betyder, at kroppen er for sur. Det er årsagen til, at langt de fleste mennesker døjer med væske i kroppen.

Metabolisk acidose er ubehagelig og på sigt en farlig tilstand, hvor kroppen holder på væsken for at holde kroppens pH-balance basisk.

pH-balancen er et delikat system i vores krop. Normalt skal pH-balancen ligger på ca. 7,4. Hvis værdierne er lavere har man acidose (for meget syre).

Kroppen arbejder hele tiden hen imod en balanceret pH-balance. Men en dårlig livsstil med for mange syreholdige fødevarer som kaffe, vin, slik og kød, kan ens pH-balance generelt blive for sur. Det er dog ikke alene kosten, som kan gøre “livet surt”. Forurening, stress, bekymringer, manglende søvn vil udløse oxidativ stress, som bliver til en forsuring af kroppens lymfesystem. Løsningen er at genfinde syre-base-balancen og for dem, som tror, at de skal undgå at drikke vand, så tager de helt fejl. Løsningen er væske. Drik rent vand, og kroppen vil rense sig selv. 

Hvor sætter vandet sig i kroppen?

På grund af tyngdekraften vil det ekstra vand ofte sætte sig nedadtil i kroppen, eksempelvis omkring anklerne, i benene generelt eller i fingrene. 

Væsken kan dog også sætte sig i et af kroppens hulrum, eksempelvis bughulen eller lungehinden, eller fordele sig jævnt i ens bindevæv.

Er vand i kroppen farligt?

Det føles ubehageligt at have vand i kroppen, og det kan være farligt, fordi blodtrykket kan stige, og nyrerne bliver overbelastet.

8 gode råd — Sådan slipper du af med vand i kroppen

Nu ved du mere om ødemer, og det gode spørgsmål er nu:

Hvordan slipper jeg af med vandet i min krop?

Her er vores bedste tips til at komme dit uønskede vand i kroppen til livs:

Råd nr. 1: Drik mere vand, end du plejer

Hvis du tror, det vil hjælpe, at du drikker mindre vand, end du plejer, tager du fejl. Du skal tværtimod indtage mere drikkevand, end du normalt gør. Det bedste er at drikke mere vand, som indeholder antioxidanter i form af mere hydrogen. Det vil hydrere din krop og samtidig eliminere den metaboliske acidose og de frie radikaler, som netop holder på væsken.

Råd nr. 2: Motion

Generelt er motion stort set altid godt at dyrke. Det gælder også i dette tilfælde. Så dyrk gerne motion og få pulsen op — gerne mindst et par gange om ugen. Den regelmæssige motion skal gerne forebygge, at vandet overhovedet kommer.

Råd nr. 3: Venepumpeøvelser

Venepumpeøvelser er helt oplagt for at komme det til livs. Som nævnt er vandet ofte i dine fingre eller ben. Din krop har brug for hjælp til at få vandet transporteret væk. Det er netop dét, som venepumpeøvelserne kan gøre.

Her er tre gode øvelser:

Benene: Stå med foden på kanten af en kantsten eller trappetrin og vip op og ned nogle minutter. Hvil og gentag 2-3 gange. Lav øvelserne hver eller hver anden dag.

Armene: Stå op og hav armene ned langs siden. Bøj nu dine arme, så dine hænder kommer op til skuldrene og hold spændingen nogle sekunder. Gør øvelsen sværere ved eksempelvis at have en indkøbspose med lidt vægt i hver arm eller et sæt håndvægte.

Bækkenet: Lig på ryggen, bøj dine ben og sæt fødderne i gulvet tæt på din numse. Løft nu bækkenet så højt fra gulvet, som du kan i 10 sekunder. Sænk herefter bækkenet og slap af et øjeblik. Gentag i nogle minutter.

Råd nr. 4: Kost

Spis en sund og varieret kost, da det altid vil være gavnligt for din krop. Et godt tip er dog at holde lidt igen med hurtige kulhydrater, som ofte er sukker, lyst brød, kage og sodavand — altså syredannende, så kroppen holder på væsken for at undgå metabolisk acidose.

Råd nr. 5: B-vitamin

Spis B-vitamin hver dag, da det reducerer væskeophobninger.

Med iWater kanden kan du optimere kvaliteten af dit drikkevand og drikke dejlig blødt og levende vand fyldt med antioxidanterne H2 (Molekylær Hydrogen). Vandets pH værdi hæves samtidig til ca. 8,5 og dermed let basisk.

Råd nr. 6: Drik basisk ioniseret vand

Ioniseret basisk vand er basisk og kan afhjælpe kroppens forsuring (acidose). Vandet har en struktur, som gør det nemmere at trænge ind i vævet og fremadrettet holde kroppen fri af metabolisk acidose.

Råd nr. 7: Hold igen med saltet 

Salt er med til at binde væsker i kroppen. Det er rigtig godt, hvis du drikker meget vand ifbm. motion, eller hvis temperaturen er høj, og du sveder meget. Men er du stillesidende skal du reducere dit saltindtag. Er du til gengæld glad for smagen af salt, kan vi anbefale, at du spiser Himalayasalt, da det samtidig indeholder 80% basiske mineraler. Læs mere om Himalayasalt.

Råd nr. 8: Kompression

Nu til dags kan man købe kompressionsprodukter til både arme, ben, hænder og bryst. Det kan være en god idé. For hvis man døjer med væske og ødemer i benene, vil kompressionsstrømper hjælpe med støtte venepumperne til at presse væsken op mod hjertet og dermed undgå ødemer. 

Kan jeg teste, om jeg har vand i kroppen?

Mange kan mærke, at deres krop føles spændt og ‘fyldt ud’, når de har vand i kroppen. Man kan lave en lille test på sig selv: Tryk kortvarigt hårdt på eksempelvis din arm. Hvis der for en kort tid efterlades en fordybning, har du formentlig vand i kroppen. Når du trykker på armen, skubber du kortvarigt væsken væk, hvorefter den løber tilbage.

Læs her om, hvordan Lisbeth slap for hævede ben
kr. 500,00kr. 2.000,00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page