Fluor → Hvor skadeligt er fluor? Hvordan undgår du at få for meget af det?

Tandbørste - fluor - tandpasta

Fluor → Hvor skadeligt er fluor? Hvordan undgår du at få for meget af det?

Fluor er et grundstof, der kommer i mange forskellige former og blandt andet findes i vores skelet, drikkevand, tandpasta og mange andre steder. I for høje koncentrationer kan fluor være farligt for os. Derfor bør du undgå fluorstoffer så vidt muligt. I dette blogindlæg får du alt af vide om fluor — samt 3 måder, du kan undgå det på i hverdagen.

Hvad er fluor?

Som nævnt er fluor et grundstof, der kan komme i mange forskellige former. Man skelner mellem to forskellige typer: Problematiske og uorganiske fluorstoffer

Problematiske fluorstoffer:

Denne type fluorstoffer er også kendt som perfluorerede stoffer eller organisk fluor. De findes blandt andet i glatte belægninger som teflon (der kan forekomme på blandt andet stegepander), rottegift, nervegas, pizzabakker og mikroovnspopcorn. De problematiske fluorstoffer mistænkes for at være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Uorganiske fluorstoffer:

Denne type fluorstoffer, der ofte kaldes fluorid, findes blandt andet i drikkevand, visse typer te og i mange typer tandpasta. Det skyldes, at fluorid styrker tændernes emalje og kan være med til at reparere små huller i tænderne.

Hvad bruges fluor til?

Som nævnt er fluor nu til dags en fast del af tandpasta, da det bidrager til at styrke tændernes emalje og reparere mindre huller. Der er regler på området, der betyder, at der maksimalt er 0,15 gram fluorid i en tube tandpasta på 100 gram.

Fluor i vores drikkevand

I Danmark bliver der ikke tilsat fluor til drikkevandet, men det bliver stadig gjort i en række andre lande. I vores drikkevand er der et naturligt indhold af fluorid. Indholdet af fluorid i overfladevandet er oftest lavt, men vores grundvand kan opløse fluorid fra forskellige mineraler. Når der kommer til valg af boringer, bør kommunerne derfor være forsigtige. Det samme gælder for de virksomheder, der producerer flaskevand.

Hvorfor skal vi være opmærksomme på fluorid?

Forskere fra den miljømedicinske forskningsgruppe på Syddansk Universitet, SDU, har for nylig forsket i fluors påvirkning på mennesker. Resultaterne er bemærkelsesværdige. Det viser sig blandt andet, at fluor er forbundet med børns intelligens. Jo højere indtag moderen havde af fluorstoffer – via drikkevand – under sin graviditet, jo lavere er intelligensen hos børnene. Samtidig mener forskerne, at vi bør undgå andre drikkevarer, der indeholder meget fluor. Det er blandt andet visse former for te og flaskevand. Forskerne testede blandt andet 12 af de mest solgte flaskevand på det danske marked samt 74 slags te. Én flaskevand havde mere fluor end EU’s grænseværdi på 1,5 mg/l, mens hele 27 ud af 74 testede temærker overskred grænseværdien. Dog mener forskerne, at denne grænseværdi er alt for høj. Baseret på forskernes undersøgelse bør indholdet være under 0,2 mg/l for ikke at skade fostre.

3 måder at nedsætte indtaget af fluor

Der er altså ingen tvivl om, at særligt gravide og yngre kvinder, der ønsker at få børn, bør skrue gevaldigt ned for deres indtag af fluor. Men også resten af befolkningen bør nedsætte deres indtag af fluorstoffer på baggrund af en foruroligende undersøgelse som denne. Her er 3 måder, du kan nedsætte dit indtag af fluor:

Nr. 1 – Vær opmærksom på din te

Skru generelt ned for dit forbrug af te og skift gerne til en te, der ikke indeholder meget fluor. Se en komplet tabel over de undersøgte tetyper og deres fluorindhold her. Hvis du er gravid, så hold dig til én kop te om dagen.

Nr. 2 – Filtrér fluor helt væk med en ioniseringsmaskine

Med en ioniseringsmaskine eller et nanofiltreringssystem kan du for altid sige farvel til fluor i dit drikkevand. Maskinen filtrerer nemlig fluor og fluorid fra dit drikkevand. Og samtidig vil en ioniseringsmaskine kunne forvandle dit vand til hydrogenrigt drikkevand. Det betyder, at der bliver udskilt flour, pesticider tungmetaller samt nitrat og fosfat. Men maskinen bibeholder indholdet af magnesium, calcium, kalium og natrium. Under denne ioniseringsproces skabes der helt naturligt mere hydrogen, som er verdens mindste og kraftigste antioxidant. Altsammen er med til at booste din sundhed.

Nr. 3 – Brug kun ganske lidt tandpasta

Forældre skal være opmærksomme på, at deres børn ikke får for meget tandpasta på børsten om morgenen og om aftenen. Som hovedregel skal tandpasta klatten kun være på størrelse med barnets negl på lillefingeren. Samtidig er det vigtigt, at barnet spytter tandpastaen ud efter endt tandbørstning.