Låst bindevæv og stive muskler → 5 råd, der kan forbedre dit bindevæv

Bindevæv

Låst bindevæv og stive muskler → 5 råd, der kan forbedre dit bindevæv

Tyndt som spindelvæv eller tykt som gummi. Bindevæv findes overalt i vores krop, og det er vigtigt for vores sundhed og velvære, at bindevævet fungerer optimalt.

I dette blogindlæg går vi tæt på bindevæv. Du bliver blandt andet klogere på:

→ Hvad bindevæv er

→ Hvad bindevævet betyder for kroppen

→ Og hvordan du kan træne dit bindevæv, så det bliver stærkere

Hvad er bindevæv?

Bindevævet – eller fasciavævet som det også kaldes – er et stort og meget finmasket net af væv. Det findes i hele kroppen, og det er med til at forbinde blandt andet dine knogler og muskler til hinanden.

På den måde kan bindevæv på en måde kaldes for ‘kroppens lim’.

Som nævnt er der bindevæv i hele kroppen. Alt efter hvor i kroppen det er, varierer det meget i styrke og tykkelse. Her er et par eksempler:

→ Der sidder et meget tyndt lag bindevæv lige under huden, der kan sammenlignes lidt med spindelvæv.

→ Omkring vores sener, muskler og ledbånd er der væsentligt tykkere, hårdere og stærkere bindevæv. Det kan sammenlignes med gummi.

Forskning viser, at det bindevæv, som forbinder muskler og knogler med hinanden, hænger sammen i nogle lange baner, der kaldes for bindevævslinjer. Det betyder populært sagt, at kroppen ‘hænger sammen’. Så hvis du eksempelvis har ondt i dit knæ, skal årsagen til smerten måske findes et helt andet sted.

Hvad består bindevæv af?

Bindevæv består af celler, vand, salte, proteiner og kulhydrater. Hud, ledbånd, sener og hinder omkring muskler og knogler er alt sammen bindevævsdannelser.

Bindevævet har mange nerveender og er dermed et stort indvendigt sanseorgan. Det er fyldt med sensoriske nervefibre. Bindevævet sidder blandt andet uden på musklerne og har en glat overflade, så musklerne kan ”glide” frit ovenpå hinanden og under huden.

Hvilken betydning har bindevæv for kroppen?

Meget tyder på, at kroppens bindevæv spiller en rolle for vores sundhed og velvære.

Forskere har fundet ud af, at et stift og spændt bindevæv kan betyde, at mennesker føler smerte.

Alt bindevæv hænger sammen i kroppen. Derudover er alle organer, led og andet i kroppen også forbundet til hinanden i gennem bindevævet. Derfor kan smerte i kroppen stedligt signalere, at bindevævet et andet sted er usmidigt, stift eller beskadiget.

Et stift, spændt og stramt bindevæv (i eksempelvis ryggen) vil nemlig påvirke nerverne, så de sender signal til hjernen om, at man har ondt i ryggen.

Det kan altså betyde, at årsagen til smerterne skal findes i bindevævet og ikke i selve muskulaturen.

Ofte opstår der stivhed og spændinger i bindevævet, fordi bindevævshinderne er stive og udtørrede. Det kan medføre stive muskler. Det vil sige, at musklerne ikke kan bevæge sig frit og ligger i en slags spændetrøje af dehydrerede bindevævshinder.

Bindevæv kan sammenlignes lidt med en våddragt. En våddragt er rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig. Når den omvendt er tør og stram, er den hverken behagelig at have på eller nem at bevæge sig i.

Findes der bindevævssygdomme?

Ja, der er i dag flere forskellige bindevævssygdomme, hvor mange af disse sygdomme opstår, fordi kroppen ikke får tilstrækkelig væske. Der mangler grundlæggende cirkulation som en sø uden til og fraløb. Pga. sundhedsstyrelsen og lægemiddelstyrelsens regler, må vi desværre ikke skrive hvilke specifikke bindevævssygdomme, vi hos iWater har kendskab til.

Mulige problemer hvis bindevævet over tid er belastet

Bindevævet fungerer også som depot for affaldsstoffer og væske, men ved belastet bindevæv kan der opstå væskeophobninger, fedtophobninger, infektion i huden (cellulitis), reducering af hudens elasticitet, smerter eller stivhed i muskler og led. Disse ophobninger vil kunne identificeres som ændringer i hudens udseende og konsistens, og evt. øget vægt.

Du kan mærke, at din krop ikke arbejder optimalt og din bevægelighed er begrænset. En aktiv sportsudøver vil kalde denne følelse for ophobninger af mækesyre, hvilket også er rigtigt, så længe den er forbipasserende.

Men hvis mælkesyren ikke udrenses, vil den forblive i kroppen som affaldsstoffer. De vil på sigt føre til inflammation i bindevævet.

Ydermere vil mental stress påvirke nervecellerne i bindevævet til at trække sig sammen lidt ligesom muskelceller, og gøre bindevævet mere sejt og uelastisk. I dagens forskning kalder man dette for oxidativ stress. WHO antager, at stress i 2020 er den anseligste årsag til sygdom og død i den vestlige verden.

Man ved, at bindevævet har stor betydning for dit velvære. Bindevævet reagerer på din mentale tilstand, f.eks. får stress og angst bindevævet til at trække sig sammen. Gentagne bevægelsesmønstre kan også forme dit bindevæv og gøre det stift.

Dit bindevæv kan blive sundt igen → 5 gode råd

Du kan gøre meget i din hverdag for at holde dit bindevæv sundt og stærkt.

Her er fem gode råd, du kan vælge at følge:

→ Drik vand med antioxidanter → Bindevæv består i stor grad af vand. Derfor spiller vores drikkevand en rolle for bindevævets velbefindende. Hydrogenrigt vand er flydende antioxidanter. Det betyder, at hydrogenrigt vand vil opløse dit sammenklistrede og indtørrede bindevæv, og at der sker vil ske en øget blod- og lymfegennemstrømning i kroppen. På den måde vil næringsstoffer komme til området, mens og affaldsstofferne bortskaffes.

→ Motion og træning er godt for stort set alting. Det gælder også for bindevævet. Når vi træner og bevæger os, ‘aktiverer’ vi naturligt bindevævet. Det er med til, at bindevævet ikke bliver stift over tid. Variér gerne din træning løbende, så du kommer igennem alle muskelgrupper. Bettinna Delfs fra Alkaline living har gennem 30 år arbejdet med særlig fokus på bindevævet.

Foam rollers og massagebolde → Det kan være gavnligt for rigtig mange at træne ved at bruge en såkaldt foam roller og/eller en massagepistol. Med de værktøjet kan du selv massere din krop på de ømme punkter på en rolig og god måde.

Yoga → Yoga er en dejlig og blid form for træning, der har udstræk i fokus. Ved at dyrke yoga får du virkelig strukket i dine muskler (og dermed også dit bindevæv). På den måde ‘tvinger’ yogaen dit bindevæv til at arbejde og bevæge sig — og det er kun godt.

Massage → En dybdegående massage er også et rigtig godt tip. Under en massage bliver dine muskler (og dermed også bindevæv) blødgjort og bearbejdet. Det kan også være med til at løsne spændinger og smerter i bindevævet.

Ionbørste → Øget cirkulation i overhuden og underhuden. Børstens små kobber tråde skaber den vigtige ionisering af væskerne i huden, og huden strammes op og genskaber sin glød og form.

10 år yngre med hydrogenberiget, basisk vand

Mange af iWaters kunder fortæller, at de efter at have drukket hydrogenrigt basisk, vand over tid er blevet mere mobile, fået lettere ben, bedre restitution og generelt bedre velvære. Ganske enkelt følelsen af at blive 10 år yngre og få 20% mere energi, fordi kroppen bare er blevet lettere.

Se hvad vores kunder fortæller om hydrogenrigt vand her

Vi håber, du er blevet klogere på dit bindevæv af at læse dette blogindlæg. Vores blog er rig på andre spændende artikler. Læs eksempelvis om faste, vegansk mad, plantebaseret kostdrikkevand, biohacking, superfood, antioxidanter og molekylær hydrogen samt udrensning her.

se også alle vores hydrogenberigende produkter her
Del gerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons